1 Martie, ziua Martiorului - simbol al frumusetii si norocului, reprezinta inceputul primaverii, revenirea la viata si culoare. Pasarele incep sa cante, ghioceii incep sa-si arate sfiosi delicatetea, gratia si frumusetea inocenta, oamenii parca sunt mai veseli. Daca ati preferat sa ramaneti in Bucuresti in aceasta minunata zi din an, unul dintre obiectivele pe care le puteati vizita si unde puteati sarbatori Martisorul este "Muzeul Satului-Dimitrie- Gusti". Cel putin, eu asa am facut. Am preferat sa merg intr-o asemenea zi in locul cel mai reprezentativ din Bucuresti, atunci cand vine vorba de traditii. Multimea care astepta sa intre in muzeu arata ca acolo se intampla ceva. Intr-adevar, pe langa farmecul aparte pe care acest muzeu il are, astazi aleele sale erau impanzite cu comercianti care au venit sa-si prezinte ideile de Martisor pe care le-au avut pentru acest an. Printre produsele comerciale, unele de prost gust, am intalnit si unele obiecte autentice, traditionale, lucrate manual de mesteri populari din toate zonele tarii.
"Muzeul Satului-Dimitrie Gusti" reprezinta o oaza de liniste, un areal aparte care face nota discordanta cu zona din jur, un loc unde ne sunt prezentate obiceiurile, metodele si conditiile de trai ale stramosilor nostri, ale oamenilor simpli si onesti de la tara. Astazi, mii de bucuresteni au dorit sa evadeze in trecut, intr-o lume mai simpla dar pe alocuri mai frumoasa. Cupluri tinere sau mai in varsta, femei, barbati si copii, cu totii au dorit sa sarbatoreasca venirea primaverii intr-un cadru special, adaptat pentru un astfel de eveniment.
Sunt sigura ca si in alte zone ale Bucurestiului s-a simtit mirosul primaverii, oamenii au uitat pentru o zi de grijile cotidiene si au venit sa sarbatoreasca una dintre cele mai vechi si frumoase datini stravechi, Martisorul.
Tot la "Muzeul Satului-Dimitrie Gusti"are loc in aceasta perioada expoziţia de broderie pakistaneză "Vise ţesute în culori" (Dreams stitched in colors). Expozitia reprezinta un bun prilej pentru români de a lua contact cu civilizatia si cultura desertica pakistaneza. Sunt expuse rochii de mireasă, porturi si bijuterii tradiţionale pakistaneze care subliniaza frumuseţea şi autenticitatea acestor traditii orientale.
2 comentarii:
Intr-adevar a fost frumos de martisor la muzeul satului. Nu ma asteptam sa fie atata lume.
http://www.thavi.net/de-martisor-la-muzeul-satului/
A atras oferta, 2 in 1, si targul de martisor si o plimbare prin muzeul satului. O politica de marketing buna, care ar trebui adoptata la o scara mai larga.
Trimiteți un comentariu