marți, 31 martie 2009

Manastirea Voronet sau "Capela Sixtina a Orientului"

Pentru ca se apropie Pastele si pentru ca unii dintre dumneavoastra ar putea alege un pelerinaj la manastirile din Moldova si Bucovina, m-am hotarat sa va ajut cu cateva informatii legate de aceste capodopere arhitecturale, totodata locuri de o incarcatura spirituala aparte. Am avut placerea de a le vizita in practica din anul trei de facultate si o sa va impartasesc din experienta unica pe care o traiesti atunci cand vizitezi astfel de locuri minunate.

Despre arta si viata spirituala din Moldova si Bucovina, criticul de arta Josef Strzygowski afirma: "Mai presus de toate cate pot fi vazute in Moldova sunt curioasele biserici care, prin policromia fatadelor, se pot compara cu biserica San Marco din Venetia sau cu Domul din Oviedo(...). Arta si viata spirituala a Bucovinei vor deveni unul dintre spectacolele Europei (...). Ceva asemanator nu ne ofera o a doua tara din lume".

Manastirile din Moldova si Bucovina sunt construite in secolele XV-XVI, cu vointa domnitorilor Stefan cel Mare, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu, a unor boieri precum Luca Arbore, Teodor Bubuiog, logofatul Tautu sau mitropolitul Anastasie Crimca. Bisericile au fost pictate la exterior dupa 1530, la initiativa domnitorului Petru Rares.

Sapte din aceste ctitorii, cu peretii pictati si la exterior, sunt prezente in Catalogul UNESCO - "Mari monumente ale lumii".

Pentru inceput, Manastirea VORONET:

Este situata la doar patru km de Gura Humorului, in localitatea Voronet, parte componenta a orasului sucevean. Manastirea Voronet este cea mai importanta constructie monahala din vremea lui Stefan cel Mare, construita initial din lemn si ulterior zidita in anul 1488. Renumele sau este dat de pictura exterioara, compozitia majora fiind "Judecata de apoi", aflata pe peretele vestic. Aceasta, impreuna cu celebrul "albastru de Voronet" sunt considerate unice in arta orientului crestin, indreptatind apelativul "Capela Sixtina a Orientului" sau "Capela Sixtina cu fata spre lume".

A fost inaltata la cererea lui Stefan cel Mare in trei luni si trei saptamani, pentru sihastrul Daniil, pictura exterioara fiind aplicata in timpul domniei lui Petru Rares.

 În interiorul bisericii reţin atenţia jilţurile şi stranele din secolul al XVI-lea (printre altele un jilţ domnesc, o adevarată capodoperă a sculpturii în lemn), mormântul mitropolitului Grigore Roşca si cel al sihastrului Daniil.

In ceea ce priveste frescele exterioare, pictorii anonimi si-au permis unele interventii originale, astfel incat intalnim aici elemente folclorice, cum ar fi arhanghelii care suflă din buciume, instrumente specifice păstorilor de munte.

Manastirea Voronet este un monument de arhitectura aflat pe lista UNESCO.

Pentru cei care nu au vizitat aceasta manastire, impreuna cu zona superba in care aceasta se afla, va garantez ca merita sa ajungeti acolo. Pentru cei care au fost deja acolo, nu va doresc decat sa reveniti. 

Niciun comentariu: