Manastirea MOLDOVITA
Alexandru cel Bun a dispus inaltarea acestei manastiri intre anii 1402-1410. Din cauza unor alunecari de teren, vechea biserica s-a prabusit in sec. XVI, ruinele sale putand fi observate la 500 m de actualul complex. In apropierea vechii manastiri, a fost construit un nou ansamblu monahal cu aspect de cetate, prin grija lui Petru Rares (1532).
Manastirea iese in evidenta prin monumentalul pridvor deschis, cu coloane si ancadramente in arc frant, cu rozete în trifoi, de inspiratie gotica. Bolţile pridvorului sunt lucrate în stil moldovenesc în formă de cruce. Cea mai buna realizare in fresca bucovineana a vremii (1537) o reprezinta "Rastignirea" din naos iar cea mai vasta si mai minutioasa redare a temei in pictura exterioara locala o reprezinta "Asediul Constantinopolului". In Muzeul de Arta Veche din incinta complexului monahal a fost expus "Pomme d'Or" ("Marul de Aur"), decernat Bucovinei in anul 1957 de catre Federatia Internationala a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism.
La manastirea Moldovita se păstrează obiecte de valoare ca: broderii, manuscrise, icoane, precum şi jilţul ctitorului Petru Rareş.
În 1785 mănăstirea este desfiinţată până în 1932-1934, când isi reia activitatea ca mănăstire de maici. Moldovita este restaurata intre anii 1954-1960, acoperişul fiind refăcut, fundaţiile şi soclu consolidate, zidurile, turnurile şi chiliile, de asemenea, refăcute.
Manastirea Moldovita se remarcă prin iconografie, stilul picturii şi tonalitatea cromatică. Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Un comentariu:
Desi nu sunt ortodox, nu pot sa nu remarc frumusetea lacasului de cult respectiv. Din acest motiv, ar fi fost bine daca, pe langa prezentarea facuta ati fi facut cate un comentariu la fiecare poza. De asemenea, ar fi fost bine daca ati postat o poza cu clopotnita; sa nu uitam ca turnul-clopotnita are o importanta deosebita tinand cont ca, in spatiul extracarpatic, de cele mai multe ori este separat de biserica. De altfel, stilul moldovenesc nu permite, teoretic, plasarea clopotnitei in lacasul de cult. Una din exceptii ar fi biserica din Piata Sadoveanu a Falticeniului.
Trimiteți un comentariu