sâmbătă, 20 iunie 2009

Delta Dunarii, un taram de vis

Daca doriti sa evadati din viata cotidiana, din orasele sufocante si poluate, daca vreti sa va refugiati intr-o lume plina de mister, o lume de o frumusete debordanta, cu oameni simpli dar sanatosi si interesanti, cu peisaje spectaculoase, desprinse parca din cele mai frumoase visuri, atunci va recomand cu drag Delta Dunarii.
In Delta Dunarii parca te intorci in timp, intr-o lume fascinanta si bine conservata, cu areale inca necalcate de piciorul omului. Sunt atat de multe locuri de descoperit si atat de multe activitati in aceasta zona unica a tarii, incat nici daca ne-am petrece luni la rand aici nu am reusi sa terminam. Este mai bine asa, pentru ca unul din marile atuuri ale deltei este tocmai aura de mister care o invaluie. Odata ajuns aici, cu siguranta iti vei dori enorm sa te intorci cu prima ocazie, ca sa-ti continui aventura minunata inceputa candva.
Ca sa amintesc si cateva date oficiale, Delta Dunarii este singura delta din lume care a fost declarata rezervatie naturala a biosferei iar valoarea sa universala a fost recunoscuta prin includerea acesteia în reteaua internationala a rezervatiilor biosferei (august 1990), în cadrul Programului"OMUL Sl BIOSFERA (MAB) lansat de UNESCO în anul 1970. Diversitatea biologica a deltei este impresionanta, ea avand valoare inestimabila pentru patrimoniul natural universal.
Cea mai noua forma de relief a Romaniei, Delta Dunarii este, in acelasi timp, cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa, acoperind o suprafaţă de peste 2.680 km2.
Delta Dunarii te fascineaza si te incanta cu multitudinea de atractii irezistibile.
Daca ajungeti in delta trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si spirit de aventura pentru ca, cu siguranta, va veti umple fiecare clipa petrecuta aici, clipe care vor deveni de neuitat.
Delta Dunarii este supranumita "Paradisul pasarilor" datorita unei foarte bogate faune ornitologice (peste 320 de specii de pasari care viziteaza arealul deltei). Asadar, aparatele dumneavoastra de fotografiat vor avea ce surprinde. Vizitati padurile Letea si Caraorman, monumente ale naturii, dunele de nisip din apropierea acestora, vegetatia saracacioasa de pe acestea contrastand puternic cu vegetatia luxurianta din apropiere. Vizitati lacurile din delta, la care veti ajunge navigand pe niste canale superbe, pescuiti, descoperiti oamenii minunati de aici, cu obiceiurile si gastronomia lor unice, faceti plaja si inotati in apele marii, in localitatile unde exista iesire la mare, vizitati muzeele, farurile vechi, bisericile extraordinare si cate si mai cate. Dar cel mai important, delectati-va cu peisajul mirific de aici, cu rasariturile si apusurile pline de culoare, respirati aerul deltei si va veti intoarce cu amintiri de neuitat.
Pentru mine a functionat, iubesc delta si doresc sa ramana la fel de frumoasa, conservata si salbatica. Cei care nu stiu sa respecte natura, sa nu viziteze delta, nu merita.









Un comentariu:

Razvan Pascu spunea...

Cu adevarat frumos in Delta...