sâmbătă, 25 aprilie 2009

S-a redeschis Muzeul "Theodor Aman"

Singura casa-document de epoca ramasa in Bucuresti, Muzeul “Theodor Aman” a fost redeschis joi, dupa cinci ani de lucrari de reabilitare.
Situat în strada C.A. Rosetti, nr. 8, muzeul se află în casa memorială construită în anul 1869, ca locuinţă şi atelier, după planurile pictorului si reuneşte o parte din lucrările artistului: tablouri de gen, acuarele, desene şi gravuri; obiecte personale - pensule, violoncelul, arme, măşti, costme, precum şi colecţia de artă a pictorului.
Incepand de saptamana viitoare, iubitorii artei vor putea vizita trei dintre sălile de expoziţie ale muzeului, urmand să fie deschise, in curand, alte două camere, precum şi atelierul pictorului.
Colectia muzeului cuprinde un mare numar de tablouri ale artistului, 196 de picturi, 400 de desene şi gravuri, precum şi 50 de plăci de gravură.

Theodor Aman (1831-1891) a fost, pe langa un pictor renumit, si un excelent sculptor. Cu o personalitate multivalenta, Aman a studiat la Paris si a jucat un rol important in procesul de modernizare, de eliminare din cultura romaneasca atat a influentelor orientale cat si a unui ev mediu intarziat. 

Cateva dintre lucrarile artistului:

Mihai Viteazul si capul lui Bathory

In gradina
Bal mascat
Hora Unirii
Unirea Principatelor
Tigancusa
Flori in vas

Niciun comentariu: