miercuri, 18 martie 2009

Ora Pamantului, un efort minim pentru un efect maxim

"Ora Pământului" ("Earth Hour") este un eveniment internaţional care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât şi de către instituţii şi unităţi economice. Acest eveniment este promovat de World Wide Fund for Nature Australia (WWF), un grup internaţional de lobby pentru mediu şi cotidianul australian Sydney Morning Herald. Prima Oră a Pământului a avut loc la Sydney, cel mai mare oraş din Australia, între orele 19:30 şi 20:30 la 21 martie 2007. Prin Ora Pământului 2007 se estimează că electricitatea consumată în Sydney a scăzut între 2.1% şi 10.2% în aceea oră şi că au participat 2,2 milioane de oamneni. O a doua Oră a Pământului a avut loc la 29 martie 2008, între orele 20:00 şi 21:00 (ora locală), în Sydney şi în multe oraşe importante ale lumii.




Cu zece zile inainte de "Earth Hour", numărul de oraşe înscrise a depăşit limita de 1000, stabilită iniţial de organizatori. În momentul de faţă, peste 1200 de oraşe din mai mult de 80 de ţări s-au angajat să stingă luminile pe 28 martie. Din Insulele Chatham până în Canada, oameni din toate colţurile lumii vor participa la marele eveniment.

La Bucureşti, municipalitatea a confirmat stingerea luminilor câtorva clădiri simbolice ale capitalei: Ateneul Român, Teatrul Naţional Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă şi Hotelul Intercontinental. Casa Poporului, a doua cea mai mare construcţie din lume, va stinge luminile exterioare timp de o oră, începând cu 20.30. Diminuarea luminii în Piaţa Constituţiei va permite voluntarilor WWF să deseneze, cu lumânări în mâini, numărul 60, simbolul evenimentului. Concomitent, Astroclubul Bucureşti va monta un telescop , cu ajutorul cărora bucureştenii vor putea observa corpuri ceresti a caror vizibilitate este foarte redusa din cauza poluarii luminoase. Totul va fi animat de un concert pe care trupa Sistem îl va susţine unplugged. 
În paralel, mai multe restaurante şi cafenele din Bucureşti vor organiza seri la lumina lumânării.

Ce puteti face in timp ce oferiti Pamantului o gura de oxigen? Sunt atat de multe lucruri:

- luati-va familia si prietenii la o plimbare sau un picnic in parc si admirati stelele;

- faceti o baie fierbinte la lumina lumanarilor;

- meditati in intuneric sau povestiti cu prietenii;

- organizati o cina romantica la lumina lumanarilor;

- plimbati-va cainele;

- organizati un joc gen "Cautatorii de comori", in natura;

- mergeti la Observator si admirati cerul;

- savurati linistea si pacea naturii noaptea.

etc.

Haideti sa facem un efort minim pentru planeta care ne-a oferit atat de mult. Haideti sa o ajutam sa ne mai tolereze, pentru ca, oricat de mult rau ar face oamenii, Pamantul are capacitatea de regenerare, de supravietuire, a dovedit-o de-a lungul istoriei. Suntem ca un fir de nisip intr-un desert, atat insemnam in istoria Pamantului, a Universului. Trebuie sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem si sa incercam sa pastram acest mediu si pentru urmasii nostri. Ganditi-va, reciclarea si reducerea consumului energiei nu ne dauneaza cu nimic, reprezinta un mic efort din partea noastra, cu un efect mare la nivel global. Reciclati si reduceti consumul de energie! Reprezinta o necesitate, este dovada responsabilitatii si a bunului simt.

Tu ce alegi sa faci in aceasta ora?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Eu aleg sa ma plimb cu sotul si cu prietenii prin parc.