marți, 31 martie 2009

Manastirea Voronet sau "Capela Sixtina a Orientului"

Pentru ca se apropie Pastele si pentru ca unii dintre dumneavoastra ar putea alege un pelerinaj la manastirile din Moldova si Bucovina, m-am hotarat sa va ajut cu cateva informatii legate de aceste capodopere arhitecturale, totodata locuri de o incarcatura spirituala aparte. Am avut placerea de a le vizita in practica din anul trei de facultate si o sa va impartasesc din experienta unica pe care o traiesti atunci cand vizitezi astfel de locuri minunate.

Despre arta si viata spirituala din Moldova si Bucovina, criticul de arta Josef Strzygowski afirma: "Mai presus de toate cate pot fi vazute in Moldova sunt curioasele biserici care, prin policromia fatadelor, se pot compara cu biserica San Marco din Venetia sau cu Domul din Oviedo(...). Arta si viata spirituala a Bucovinei vor deveni unul dintre spectacolele Europei (...). Ceva asemanator nu ne ofera o a doua tara din lume".

Manastirile din Moldova si Bucovina sunt construite in secolele XV-XVI, cu vointa domnitorilor Stefan cel Mare, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu, a unor boieri precum Luca Arbore, Teodor Bubuiog, logofatul Tautu sau mitropolitul Anastasie Crimca. Bisericile au fost pictate la exterior dupa 1530, la initiativa domnitorului Petru Rares.

Sapte din aceste ctitorii, cu peretii pictati si la exterior, sunt prezente in Catalogul UNESCO - "Mari monumente ale lumii".

Pentru inceput, Manastirea VORONET:

Este situata la doar patru km de Gura Humorului, in localitatea Voronet, parte componenta a orasului sucevean. Manastirea Voronet este cea mai importanta constructie monahala din vremea lui Stefan cel Mare, construita initial din lemn si ulterior zidita in anul 1488. Renumele sau este dat de pictura exterioara, compozitia majora fiind "Judecata de apoi", aflata pe peretele vestic. Aceasta, impreuna cu celebrul "albastru de Voronet" sunt considerate unice in arta orientului crestin, indreptatind apelativul "Capela Sixtina a Orientului" sau "Capela Sixtina cu fata spre lume".

A fost inaltata la cererea lui Stefan cel Mare in trei luni si trei saptamani, pentru sihastrul Daniil, pictura exterioara fiind aplicata in timpul domniei lui Petru Rares.

 În interiorul bisericii reţin atenţia jilţurile şi stranele din secolul al XVI-lea (printre altele un jilţ domnesc, o adevarată capodoperă a sculpturii în lemn), mormântul mitropolitului Grigore Roşca si cel al sihastrului Daniil.

In ceea ce priveste frescele exterioare, pictorii anonimi si-au permis unele interventii originale, astfel incat intalnim aici elemente folclorice, cum ar fi arhanghelii care suflă din buciume, instrumente specifice păstorilor de munte.

Manastirea Voronet este un monument de arhitectura aflat pe lista UNESCO.

Pentru cei care nu au vizitat aceasta manastire, impreuna cu zona superba in care aceasta se afla, va garantez ca merita sa ajungeti acolo. Pentru cei care au fost deja acolo, nu va doresc decat sa reveniti. 

duminică, 29 martie 2009

Liverpool - "You'll Never Walk Alone"

Cand noi ne scaldam in mocirla Ligii lui mitica sau cand sarbii sterg pe jos cu vedetele de tinichea din, cica, nationala Romaniei, iata ce atmosfera exista pe stadioanele din campionatele civilizate. Campionate care practica un fotbal de inalta clasa, un fotbal spectacol, accesibil tuturor. Nu sunt o fana a fotbalului englez dar stiu ca suporterii britanici stiu sa creeze atmosfera si sa cante superb.
Vreau sa avem si noi in tara macar conditii decente, mai multa siguranta si mai multa apreciere, pentru a ne intoarce pe stadioane. Pana atunci, multi am ales sa vedem meciurile favoritilor de acasa si doar uneori pe stadion pentru ca, asa cum este o vorba din popor, s-a scurs si ultima picatura care a umplut paharul... In cazul meu s-a inundat locul din jurul paharului pana cand am renuntat. Am tot sperat dar vad ca nesimtirea celor care conduc fotbalul intern nu are limite. Asa ca, de ce sa mai si platim pentru a ne lasa umiliti? Mai bine sa ramana ei in lojele lor de rahat, cu tribunele din ce in ce mai goale si mai sinistre.

Revenind la subiect, ii avem aici pe suporterii lui Liverpool cu al lor "You'll Never Walk Alone":

joi, 26 martie 2009

Destinatii turistice - TAHITI, taram de vis

Acest taram de basm, parca desprins dintr-o alta lume, este o oaza de liniste, frumusete si puritate nebanuita. Component al Polyneziei Franceze, acest arhipelag compus din 118 insule (Tahiti fiind cea mai mare), este situat in sudul Oceanului Pacific, si reprezinta una dintre cele mai cautate destinatii turistice de pe Glob. Acest taram fabulos reprezinta o importanta atractie turistica datorita : 

- oamenilor - ospitalitatea polinezilor, dragostea acestora pentru locurile natale, care este transpusa in muzica, dans si flori;

- bungalow-urilor supra-acvatice - acestea ofera confortul unui hotel perfect in timp ce turistii dorm deasupra lagunelor cristaline de aici;

- croazierelor - calatoriile prin legendarul Pacific de Sud la bordul unor vase de croaziera luxoase, iahturi, cargobot-uri de pasageri, care calatoresc intre cele mai frumoase insule din Tahiti;

- spa-urilor - relaxare si revigorare, inconjurati de ambianta tropicala de vis;

- scufundarilor - caldura, lagune impresionante, misterele oceanului, bancurile de pesti incredibil colorati etc.;

- romantismului datorat acestui teritoriu feeric.


marți, 24 martie 2009

Coco, copilul muntelui

Crina Popescu sau “Coco” este o fata de 14 ani din Rasnov care a cucerit pana la aceasta varsta unele dintre cele mai inalte varfuri montane din lume. Natura a inzestrat-o cu multa determinare, curaj, talent si putere de munca iar ea i-a raspuns acesteia cu pretuire si respect. Coco este un copil altfel, cu gandire matura, disciplinata si ascultatoare, un copil sanatos si expresiv care a ales o alta cale  fata de majoritatea celor de varsta ei. 
A refuzat facilitatile oferite de viata de zi cu zi dintr-un banal oras si a ales maretia, puterea si grandoarea muntilor. A refuzat televizorul si telefonul mobil si a ales sa-si petreaca cat mai mult timp pregatindu-se pentru adevaratele aventuri, pentru implinirea visului de a escalada cele mai importante masive din lume. Un copil inzestrat cu curaj si determinare, cu o privire frumoasa si senina ca si cerul cristalin sub care petrece cat mai mult timp cu putinta. Un copil ambitios, matur, cu suflet curat ca si aerul pe care il inspira. Ea este Coco, copilul minune al muntilor!

Iata o scurta prezentare a realizarilor sale de pana acum:

La 6 ani a urcat pe vîrful Omu (2.505 m), la 10 era deja în Alpi, pe Dente del Gigante (4.014). La 14 ani ajuns sa urce în Aconcagua (6.962 m), devenind cea mai tînara alpinista care urca pe acest vîrf abordînd cea mai grea ruta. La 14 ani si jumatate vrea sa ajunga în Himalaya, pe Vîrful Cho-Oyu (8.200 m).
Ce este alpinismul pentru Coco? “E un sport care te face sa te bazezi pe partener. El te asigura. Viata ta e în mîinile lui, dar în acelasi timp trebuie sa te descurci si singur”, spune Coco.

Dintre toate vîrfurile pe care le-a atins, cel mai mult i-a placut pe Kazbek (5.047 m). “Poate si pentru ca am fost singura”, adauga ea. În toate celelalte i-a fost alaturi tatal sau, Ovidiu Popescu. “O singura data am lasat-o singura si mi-a stat ceasul”, rememoreaza el. Mama ei, Gabriela, spune ca nu are frica s-o lase pe Coco sa urce pe munte: “Ea stie care-i sînt limitele. si niciodata n-o sa forteze”. “Spre rusinea mea, n-am fost pe Moldoveanu, dar o sa merg în week-end”, spune rosind Coco.

Înainte de expeditii, Coco face timp de patru ore alergari, biciclete, snowboard, se da cu rolele. Cel mai placut traseu de alergat este cel dintre Rîsnov si Poiana Brasov, 9 kilometri pe jos. Înainte de Aconcagua, cel mai înalt vîrf din afara Asiei, Coco a mers la schi si la înot. 
Coco a reusit, la doar 14 ani si cîteva zile, sa escaladeze Ojos del Salado (6.891 m). Ultimii 200 de metri i-a parcurs singura. Tatal sau n-a reusit sa urce, colega sa, Daniela Toader, de la Clubul Montan de Altitudine din Rîsnov, s-a întors de doua ori, iar pe Radu Teodorescu l-a întîlnit cînd el cobora. “Mi-a dat statia si am comunicat cu el pe tot parcursul ascensiunii. Mi-era frica. De aceea îi povesteam lui Radu toate lucrurile care mi se întîmplau. Cînd am ajuns în vîrf, s-a stricat statia. Eu ziceam ca am atins vîrful, dar nu-mi raspundea”, îsi aminteste Coco. S-a gîndit si la faptul ca daca i se întîmpla ceva, elicopterului i-ar fi luat opt ore pîna sa ajunga la ea.

 “Cînd ajungi în vîrf e cel mai placut sentiment. Simti ca ai realizat ceva. Daca esti român, pui steagul pe vîrf. si uiti de toate eforturile pe care le-ai facut”, adauga rîsnoveanca. 
“Cele mai neplacute momente sînt furtunile. Daca te prinde vreuna, trebuie sa stai 3-4 zile în cort si sa astepti vremea buna”, subliniaza Coco.

Urmatoarea provocare pentru copilul muntelui este vîrful Cho-Oyu, al saselea munte ca înaltime din lume. Daca ajunge acolo, ar deveni cea mai tînara alpinista care reuseste sa atinga cerul de la o asemenea altitudine.

“La sase ani nici nu visam la Himalaya. Acum îmi doresc enorm sa ajung pe un vîrf de peste opt mii de metri”

Crina Coco Popescu

Vîrfurile atinse de Crina Coco Popescu:

Dente del Gigante-Alpi (4.014m)
Mont Blanc-Alpi (4.810m)
Kalapatar -Nepal (5.545m)
Kazbek-Caucaz (5.047m)
Damavand-Iran (5.761 m)
Ojos del Salado (6.891 m)
Aconcagua (6.962 m)

14 ore a durat dus-întors ascensiunea pe Aconcagua
9 vîrfuri a atins Crina Popescu
15.000 de euro costa expeditia pentru atingerea vîrfului Cho-Oyu (8.200 m)

duminică, 22 martie 2009

Alessandro Del Piero, simbolul Juventusului contemporan

Alessandro Del Piero a fascinat si continua sa fascineze si in prezent, prin stilul lui deosebit, microbistii de pretutindeni! Este jucatorul care m-a facut sa-mi indrept atentia catre fotbalul international, acum 13-14 ani, datorita evolutiilor sale fantastice si daruirii sale in joc.

Iata cateva aspecte din viata lui Alex Del Piero:   Cariera impresionanta a acestuia se indentifica cu Juventusul din Torino, echipa la care a evoluat inca de la 19 ani. Del Piero ajunge la Juventus in sezonul 1993/1994, de la Padova, perioada in care antrenor al formatiei torineze era Giovanni Trapattoni iar presedinte, Giampiero Boniperti. Acestia decid ca tanara speranta de nouasprezece ani merita sa faca parte din lotul Juventusului. Evolutia ulterioara a carierei lui Alex va confirma acest lucru, el devenind astazi un jucator de referinta in minunata istorie a Batranei Doamne.

Debutul sau in Cupele europene are loc la 12 septembrie 1993, contra echipei Lokomotiv Moscova. 
Evolutiile deosebite ale lui Alessandro Del Piero contribuie decisiv la performantele lui Juve din 1996, cand aceasta devine campioana Europei, in defavoarea Borussiei Dortmund, si a lumii, pe 26 noiembrie 1996, cand trece de argentinienii de la River Plate.

Del Piero a castigat cu formatia torineza de sase ori campionatul Italiei (1995, 1997, 1998, 2002, 2003 si 2005), o Cupa a Italiei, 4 Supercupe ale Italiei, Champions League (1996), o Supercupa a Europei si Cupa Intercontinentala (1996), o Cupa Intercontinentala si o Cupa Intertoto.


Alex a devenit in 2006 cel mai bun marcator din istoria celei mai titrate echipe din campionatul italian. Cu aceasta ocazie el a fost premiat si aclamat indelung de tifosii italieni care au compus, special pentru el si performantele sale:“186 Alessandro Del Piero imperatore bianconero”

Capitanul, cu recordul sau de goluri marcate pentru alb-negri si cu perioada buna prin care trecea, a meritat coperta revistei "Hurra Juventus", megaposterul si un amplu interviu in care a vorbit despre multe lucruri : despre golurile inscrise, “...acela inscris Fiorentinei in 1994, este fara dubii preferatul meu", despre golurile pe care isi doreste sa le inscrie, despre cele mai frumoase momente din cariera de fotbalist profesionist, “...intr-un interval de doar cativa ani am realizat performante deosebite cu echipa, toate culminand cu castigarea Ligii Campionilor..." El a vorbit de asemenea despre perioada petrecuta la echipa torineza: “Pentru mine, faptul ca fac parte din istoria acestei echipe este un motiv de mare orgoliu si reprezinta o adevarata onoare. Ca sa fiu sincer, acum nici macar nu realizez cu adevarat amploarea acestui lucru, sunt sigur ca o data cu trecerea timpului, sentimentul va fi din ce in ce mai puternic. Acum traiesc clipa avand senzatia pe care o ai atunci cand inscrii golul unei victorii, dar, in viitor, va fi ca o etapa dintr-un drum mai lung, un drum al vietii..."

El a primit dupa meciul cu Palermo trofeele "'Coppa d'Argento' Premio Speciale Gentleman 2006" si "San Siro Gentleman 2006 Serie A TIM".

Alex a demonstrat in cadrul Campionatului Mondial din 2006 ca ramane un jucator de mare clasa, inteligent, asul din maneca al Italiei, chiar daca nu se mai afla la prima tinerete. A fost arma letala a Squadrei Azzura, participand decisiv la castigarea trofeului suprem de catre aceasta.

Anul 2006 a fost pentru Del Piero unul dintre cele mai frumoase din cariera. A devenit campion mondial cu Squadra Azzura dar si golgeterul absolut al uneia dintre cele mai galonate formatii din lume Juventus Torino.

Intr-un interviu de pe site-ul oficial al clubului torinez, Alessandro Del Piero se declara multumit de parcursul fotbalistic din acel an, pastrandu-si totusi modestia si sustinand ca este loc de mai bine. 
Luni, 3 septembrie, la Monte Carlo, in prezenta Printului Albert de Monaco, Alessandro Del Piero a primit premiul "Golden Foot 2007". 
Premiul se acorda jucatorilor de peste 29 de ani, pentru intreaga cariera, pe baza voturilor jurnalistilor din intreaga lume. 
Se iau in considerare rezultatele sportive, fair play-ul, personalitatea si faima jucatorilor, dar mai ales capacitatea lor de deveni favoritii publicului. Alex este al doilea jucator juventin care castiga acest premiu, dupa Pavel Nedved, in 2004.

Del Piero ingenuncheaza Realul din Madrid in noiembrie, anul trecut.
Real Madrid pierde a doua oara consecutiv in fata unui Juventus senzational, sau mai bine zis unui Del Piero stelar! 
Aflat la o varsta la care majoritatea atacantilor resimt greutatea anilor petrecuti in fotbal, Del Piero pare din nou acel jucator care uimea Europa in urma cu 11 ani printr-un gol cu calcaiul in fata lui Dortmund. 
Derby-ul Grupei H a fost decis de vedeta torineza care, cu cele doua reusite de exceptie, a facut liniste pe Bernabeu. "Este incredibil. De cate ori il am adversar pe Del Piero, face ce face si imi baga mingea in poarta", a declarat dupa meci, resemnat, Iker Casillas. 
Juventus, cu doua victorii reusite in fata galacticilor de la Real Madrid, isi asigura astfel calificarea in optimi.

Pe langa succesul pe care il are pe plan profesional, Alessandro del Piero are parte si de o viata sentimentala de exceptie. El traieste o frumoasa poveste de dragoste alaturi de Sonia, sora lui Nicola Amoruso, cu care este casatorit din anul 2005. 
In anul 2007, Alex declara pe site-ul sau official: "Dragi prieteni, sunt momente in viata cand sentimentele sunt foarte dificil de exprimat. Copilul pe care il asteptam este o bucurie de nedescris pentru noi, ceva ce ne va imbogati cu adevarat viata. Nu intentionam sa mediatizam prea mult acest eveniment pentru ca, pentru noi, este ceva foarte personal. Va dorim tuturor numai bine! 

Alessandro si Sonia."

In octombrie 2007 cei doi au devenit parintii unui baietel superb, pe care l-au numit Tobias.

Cu o cariera presarata si cu evenimente nefericite, multe accidentari, dar mai ales cu o serie remarcabila de reusite , performante deosebite, ALESSANDRO DEL PIERO este , fara dubii, numarul 1 la Juventus in ultimul deceniu.

joi, 19 martie 2009

"Zece", o melodie superba

O melodie a lui Florin Chilian care face ca orice comentariu sa fie banal. Doar... "Zece"

"Zece intamplari ciudate si-o minune
 Te-au adus in casa, zece
 Zece pictori se tot mira
Cat esti de frumoasa

Zece zile trec absurd de nu stiu
Nu stiu cum, nu stiu pe unde, nu stiu
Zece vieti de-as sta cu tine
Tot ar fi putine

Doua stele, paralele,
Stele, lacrimi innodate si 
Lumina de la ele
Pentru tine toate

Patru printi cu trei castele
Ape, lanturi fermecate si 
Tot cerul peste ele
Pentru tine toate

Zece intamplari ciudate si-o minune
Te-au adus in casa, zece
Zece pictori se tot mira
Cat esti de frumoasa

Zece zile trec absurd de nu stiu
Nu stiu cum, nu stiu pe unde, nu stiu
Zece vieti de-as sta cu tine
Tot ar fi putine

Sapte zane, toate bune
Licurici, sperante-n noapte si
Piticii din poveste 
Pentru tine toate

Noua magi in faptul serii
O potcoava sus departe, si
Comorile din suflet
Pentru tine toate

Zece intamplari ciudate si-o minune
Te-au adus in casa, zece
Zece pictori se tot mira
Cat esti de frumoasa

Zece zile trec absurd de nu stiu
Nu stiu cum, nu stiu pe unde, nu stiu
Zece vieti de-as sta cu tine
Tot ar fi putïne."

miercuri, 18 martie 2009

Ora Pamantului, un efort minim pentru un efect maxim

"Ora Pământului" ("Earth Hour") este un eveniment internaţional care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât şi de către instituţii şi unităţi economice. Acest eveniment este promovat de World Wide Fund for Nature Australia (WWF), un grup internaţional de lobby pentru mediu şi cotidianul australian Sydney Morning Herald. Prima Oră a Pământului a avut loc la Sydney, cel mai mare oraş din Australia, între orele 19:30 şi 20:30 la 21 martie 2007. Prin Ora Pământului 2007 se estimează că electricitatea consumată în Sydney a scăzut între 2.1% şi 10.2% în aceea oră şi că au participat 2,2 milioane de oamneni. O a doua Oră a Pământului a avut loc la 29 martie 2008, între orele 20:00 şi 21:00 (ora locală), în Sydney şi în multe oraşe importante ale lumii.




Cu zece zile inainte de "Earth Hour", numărul de oraşe înscrise a depăşit limita de 1000, stabilită iniţial de organizatori. În momentul de faţă, peste 1200 de oraşe din mai mult de 80 de ţări s-au angajat să stingă luminile pe 28 martie. Din Insulele Chatham până în Canada, oameni din toate colţurile lumii vor participa la marele eveniment.

La Bucureşti, municipalitatea a confirmat stingerea luminilor câtorva clădiri simbolice ale capitalei: Ateneul Român, Teatrul Naţional Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă şi Hotelul Intercontinental. Casa Poporului, a doua cea mai mare construcţie din lume, va stinge luminile exterioare timp de o oră, începând cu 20.30. Diminuarea luminii în Piaţa Constituţiei va permite voluntarilor WWF să deseneze, cu lumânări în mâini, numărul 60, simbolul evenimentului. Concomitent, Astroclubul Bucureşti va monta un telescop , cu ajutorul cărora bucureştenii vor putea observa corpuri ceresti a caror vizibilitate este foarte redusa din cauza poluarii luminoase. Totul va fi animat de un concert pe care trupa Sistem îl va susţine unplugged. 
În paralel, mai multe restaurante şi cafenele din Bucureşti vor organiza seri la lumina lumânării.

Ce puteti face in timp ce oferiti Pamantului o gura de oxigen? Sunt atat de multe lucruri:

- luati-va familia si prietenii la o plimbare sau un picnic in parc si admirati stelele;

- faceti o baie fierbinte la lumina lumanarilor;

- meditati in intuneric sau povestiti cu prietenii;

- organizati o cina romantica la lumina lumanarilor;

- plimbati-va cainele;

- organizati un joc gen "Cautatorii de comori", in natura;

- mergeti la Observator si admirati cerul;

- savurati linistea si pacea naturii noaptea.

etc.

Haideti sa facem un efort minim pentru planeta care ne-a oferit atat de mult. Haideti sa o ajutam sa ne mai tolereze, pentru ca, oricat de mult rau ar face oamenii, Pamantul are capacitatea de regenerare, de supravietuire, a dovedit-o de-a lungul istoriei. Suntem ca un fir de nisip intr-un desert, atat insemnam in istoria Pamantului, a Universului. Trebuie sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem si sa incercam sa pastram acest mediu si pentru urmasii nostri. Ganditi-va, reciclarea si reducerea consumului energiei nu ne dauneaza cu nimic, reprezinta un mic efort din partea noastra, cu un efect mare la nivel global. Reciclati si reduceti consumul de energie! Reprezinta o necesitate, este dovada responsabilitatii si a bunului simt.

Tu ce alegi sa faci in aceasta ora?

marți, 17 martie 2009

"Saint Patrick's Day" la Bucuresti

Am aflat ca la Universitate se va sarbatori Ziua Irlandei sau "Saint Patrick's Day", asa ca imediat m-am hotarat sa merg acolo. M-am gandit ca voi simti si gusta din farmecul indragitei Irlande, al tarii care ma fascineaza de cativa ani. Pana voi ajunge acolo, incerc sa iau contact cu misterele acestei tari minunate, aici, acasa. Din pacate, pe mine nu m-a "prins" acest spectacol de la Universitate. Ce-i drept, nici vremea nu a tinut cu organizatorii dar nici nu s-a stiut a introduce in atmosfera publicul. Ploaia se impletea cu suvoaiele verzi ale fantanii arteziene pictand o imagine oarecum familiara acestei tari din insulele britanice. In rest, cativa irlandezi si alti cativa trecatori curiosi. Cei care sarbaoresc cu adevarat Ziua Irlandei sunt bineinteles irlandezii, care o vor face in stilul caracteristic pana dimineata in pub-uri.

La noi inca nu a prins aceasta sarbatoare a Sfantului Patrick, sarbatoare adoptata si serbata de sute de ani in alte tari, in special nord americane. Sarbatoarea isi are inceputul in Irlanda dar irlandezii au ajutat la raspandirea acesteia in lume, pastrand-si cu ei traditiile si istoria, oriunde s-au stabilit. Cel mai important, pentru cei ce sarbatoresc adevaratul inteles, ziua Sfantului Patrick este o o zi de reinoire spirituala si de rugaciune pentru misionarii din lumea intreaga.

Pentru a descoperi insa Irlanda este necesar sa merg acolo, si voi face lucrul acesta cu cea mai mare placere cat mai curand. Mai multe despre Irlanda, in curand la "Destinatii turistice".

Imagini de la Universitate:


duminică, 15 martie 2009

Oltchim Ramnicu-Valcea in careul de asi!

Performanta rasunatoare a echipei de handbal feminin Oltchim Ramnicu-Valcea!
Oltchim este prima echipa din Romania care se califica in semifinalele Ligii Campionilor, formatul actual. Echipa valceana a invins in aceasta seara, pe teren propriu, formaţia Buducnost T-Mobile (Muntenegru), cu scorul de 31-22 (15-8). Acest rezultat, completat de victoria unguroaicelor de la Gyor ETO în faţa celor de Krim Ljubljana, scor 34-33, a dus la realizarea unei performante remarcabile pentru intreg sportul romanesc. Fetele antrenate de Radu Voina au dominat intreaga partida, defiland practic spre careul de asi ai Europei.
Calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, înainte cu o etapă de finalul partidelor din grupa B, reprezintă pentru campioana României îndeplinirea obiectivului propus. Acest fapt nu impiedica insa o dorinta de nestavilit, accentuata de declaratiile de dupa meci ale handbalistelor, de a realiza o performanta si mai mare si anume, finala sau chiar castigarea trofeului.
Asadar, desi mai este o etapa de jucat, stim deja semifinalistele Ligii Campionilor 2009: Oltchim Râmnicu Vâlcea, Gyor ETO, Hypo Viena şi Viborg HK.
Felicitari fetelor de la Oltchim, fanilor care au creat o atmosfera extraordinara, si mult succes in continuare!

sâmbătă, 14 martie 2009

Un artist care imi place mult - Boaz Mauda

L-am remarcat la editia trecuta a Eurovisionului. O voce speciala, mai mult decat originala, un glas care te invaluie ca aripa unui inger si te face sa visezi. El este Boaz Mauda, reprezentantul Israelului la finala Eurovision 2008, care a fascinat prin stilul  aparte si prin puterea vocii sale de aur. A castigat locul 9 al finalei acestui concurs dar, daca ma intrebati pe mine, ar fi trebuit sa castige marele premiu. Sistemul de vot insa lasa mult de dorit, asa cum bine se stie.

Cariera sa a cunoscut o ascensiune impresionanta, daca tinem cont de faptul ca in 2007 era inca necunoscut, iar astazi are turnee in toata lumea, "The Fire InYour Eyes" a devenit un hit, a lansat o serie de alte melodii apreciate si lucreaza la un album.  Castigatorul de doar 19 ani a concursului "Pop Idol", din Israel, este acum un artist international de care sunt sigura ca se vor mai auzi multe. Boaz este genul de artist care emotioneaza, care surprinde prin originalitate, complexitate si mult talent.

Boaz Mauda s-a nascut intr-o familie yemenita, in Elymakim, nordul Israelului, acolo unde locuieste si astazi impreuna cu familia sa. Un om modest, cu foarte mult bun simt, o cultura puternica si un talent incontestabil: BOAZ MAUDA     http://www.boazmauda.co.il/

joi, 12 martie 2009

Cei patru magnifici

Patru nazdravani care imi fac viata mai frumoasa, luminandu-mi fiecare clipa petrecuta cu ei. In ordinea numerelor de pe tricou (in acest caz, data achizitiei) ei sunt: Blanco, Kali, Ricky si Micky.

Cuplul "Blanco"&"Kali" :D

Sunt ubirile mele de 3 anisori, alaturi de care am amintiri dintre cele mai frumoase si memorabile.

Blanco este vedeta grupului, el participand de curand la un concurs de frumusete pentru animalute. Blanco sau "Fulgulet", "Ghiocel", "Bulgaras", "Pufulete", este un rasfatat, alintat si altele de genul. Cu o personalitate bine conturata, el isi succede momentele de imbufnare, nemultumire cu cele de dragalasenie si pretuire. Ii place sa pape si sa doarma mult, fiind extrem de nemultumit atunci cand nu-si poate aplica planul.

Kali sau "Zapacila", "Zuzi", "Pupiloi", este traznita grupului. Extrem de curioasa, inteligenta si inventiva, rar o vezi facand ceva normal. Inventeaza de fiecare data ceva nou si haios. Este o scumpete de neegalat cu glas puternic si insistent. :D Este cea care ne face programul tuturor, fiind prima care da tonul dimineata.

Cuplul "Ricky"-"Micky"

Sunt doua nimfe pe care le-am adoptat in toamna trecuta. Un cuplu frumos, care se completeaza perfect.

Ricky sau "Ciumpi", "Panaramescu", "Bujori in obrajiori" este o mare figura. Cel mai neascultator pui din lume. Pana nu termina ce si-a propus sa "interpreteze" nu se lasa. Il enerveaza la culme alarmele de orice fel contestand vehement si taaare cand il deranjeaza vreuna. Altfel, el este un mare "muzician", avand un repertoriu vast de triluri si scamatorii. El este dornic de cea mai mare atentie si este cel mai fericit cand este laudat. Este cel "imbracat" in haina gri.

Micky sau "Bella", "Galbioara", "Frumoasele" este cea mai cuminte din grup. Ii place sa fie lasata in pace, nu este prea sociabila, canta mai rar dar il pune la respect pe "Ricki", aratandu-i cine este seful in colivie. Cea mai fericita este atunci cand mananca. Are un aer pretentios, pretios, de mare doamna iar eu o tratez ca atare.

Cei patru "magnifici" sunt blanzi, nu ciupeste niciunul, dornici de mult rasfat, pe care stiu sigur ca-l primesc, se inteleg bine intre ei si sunt cei care te fac sa uiti de orice nemultumire cotidiana. Si mai bine este atunci cand decibelii din camera sunt in limita suportabilitatii.

marți, 10 martie 2009

Destinatii turistice - INSULELE MAURITIUS

Mauritius, cunoscută oficial ca Republica Mauritius, este o naţiune insulară din largul coastelor continentului african în sud-vestul Oceanului Indian, la aproximativ 900 km est de Madagascar. Ea reprezinta o destinatie exotica de exceptie, numita de multi "Raiul pe Pamant".

Frumusetea deosebita a insulei tropicale Mauritius reprezinta visul oricarui calator – un ocean de un albastru intens, cu plaje de nisip alb flancate de munti, cu plantatii de trestie de zahar si palmieri, totul inconjurat de una dintre cele mai mari bariere neintrerupte de corali din lume, unde traiesc peste o mie e specii de pesti.
Oamenii prietenosi, serviciile excelente si resort-urile foarte bune, toate aceste lucruri fac din Mauritius destinatia perfecta de vacanta.
Mostenirea culturala bogata contine influente portugheze, olandeze, franceze, engleze, africane, indiene si chineze, armonios combinate si care confera varietate tuturor aspectelor vietii din Mauritius. In timp ce engleza este limba oficiala, franceza si dialectul local – creola sunt cele mai vorbite limbi.

Mauritius este usor de explorat cu masina – si are o multime de locuri interesante de vizitat :

- Capitala Port Louis ofera, pe de o parte, posibilitati deosebite pentru cumparaturi si distractie in zona nou dezvoltata Caudan Waterfront – aici veti gasi un casino, cinema, baruri si restaurante, precum si atmosfera si magazine traditionale in vechea si pitoreasca piata. Pregatiti-va sa faceti achizitii excelente : fructe, legume, peste, suveniruri, imbracaminte. Daca va intereseaza arhitectura islamica, puteti face o oprire la Moscheea Jummah – construita in 1850 in centrul cartierului chinezesc sau Fortul Adelaide – o fortareata maura pe care localnicii o numesc Citadela.
- Gradinile Botanice Pampelmousse, la cativa kilometri departare se afla unde se gasesc peste 500 de specii de plante, inclusiv arbori rari, plante din care se extrag condimente si crini uriasi.
- Grand Baie, St Tropez-ul Oceanului Indian, a fost la origine un mic sat pescaresc, astazi oferind o viata de noapte stralucitoare, posibilitati de cumparaturi deoseite si o gama bogata de restaurante cochete.
- Curepipe, oras cu aerul unei piete englezesti, situat in centrul insulei, unde exista o fabrica foarte interesanta de modele de corabii (un suvenir foarte popular),
- Parcul National Black River Gorges (cheile Raului Negru)- aceasta frumoasa zona la sud vest de Curepipe nu se poate compara cu nici o parte din insula. La aproximativ 6 km de Curepipe, singurul drum montan al insulelor atinge peretele celui mai mare baraj Mare aux Vacoas. Fiind inconjurata de conifere, zona aduce mai mult cu America de Nord dacat cu o insula din Oceanul Indian. La aproximativ 64 km sud-est de Mare Aux Vacoas, puteti gasi lacul sacru al hindusilor Gran Bassin, si la numai cativa kilometrii spre est Plaine Champagne, locul in care cad cele mai multe precipitatii si cea mai mare suprafata naturala de pe insula. Spre partea estica a campiei va puteti delecta cu privelisti spectaculoase si cascade, sau cu Piton de la Petite Riviere Noire cel mai inalt punct de pe insula situat la o altitudine de numai 830 m. Perioada cea mai buna de a vizita parcul este in perioada septembrie – ianuarie. Atractia parcului sunt animalele salbatice - maimute, caprioare si porci mistreti dar nu uitati sa admirati pasarile salbatice si marea varietate de pomi specifici zonei. Parcul este situat la 30 km sud de Port Luis si cel mai bine puteti ajunge cu autobuzul de la Curepipe sau cu transport privat.
- Mahebourg are o interesanta piata si un fascinant Muzeu Naval.

Evadati in Paradisul terestru numit "Ins. Mauritius":


duminică, 8 martie 2009

In memoriam Marian Cozma

Un subiect pe care am ezitat sa-l astern pe "hartie", incercand sa-l pastrez pentru mine. Nu pot insa sa uit faptul ca astazi, de 8 Martie, pentru cel putin o mama nu este motiv de sarbatoare. Nu vreau sa reiau sirul evenimentelor care s-au petrecut acum o luna, evenimente tragice care au starnit un amestec de sentimente de tristete, furie, neputinta si uimire. 

Prefer doar sa amintesc de Marian, sa ne gandim la el macar pentru cateva clipe si sa ne rugam ca sufletul lui tanar sa-si gaseasca linistea. Imaginea pe care trebuie sa o pastram este aceea a unui tanar luptator, a unui handbalist care juca cu tot sufletul pe teren, a unui tanar cu o viata scurta, dar frumoasa. Poate ca gandurile noastre il vor ajuta sa ierte rautatea distrugatoare de pe aceasta lume si sa se bucure, acolo unde este acum, de liniste si pace.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

sâmbătă, 7 martie 2009

La multi ani de 8 Martie!

De 8 Martie doresc sa urez "La multi ani" tuturor doamnelor si domnisoarelor, sa fiti cat mai rasfatate si sa aveti o zi plina de flori, zambete si iubire!

8 Martie este declarata "Ziua Internationala a Femeii". Dar de unde a pornit totul? Paradoxal de la un eveniment tragic. In anul 1909, intr-un incediu dintr-o fabrica din New York, si-au pierdut viata 140 de muncitoare. Ulterior, angajatele fabricii americane de textile au declansat un protest fata de conditiile de munca, iar initiativa lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind "Ziua Internatinala a Femeii".

De atunci, fiecare zona a lumii a adoptat aceasta sarbatoare si a modelat-o in functie de cultura, obiceiurile si influentele fiecareia. De exemplu, in tarile vest-europene, aceasta zi este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare, in tarile baltice, de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei. 

In aceasta zi, diverse evenimente celebreaza, in toata lumea, realizarile sociale, politice si culturale ale femeilor.

vineri, 6 martie 2009

Destinatii turistice - BARCELONA

Am terminat Facultatea de Geografie, am lucrat in turism si sigur voi face acest lucru si in viitor. Imi place sa calatoresc, sa cunosc noi culturi, oameni si traditii aparte. Stiu ca nu sunt singura care are aceste preferinte, de aceea, as dori sa va impartasesc atat din experientele mele cat si din cele pe care doresc sa le traiesc. O sa prezint destinatii turistice minunate, care asteapta sa fie descoperite si vizitate de oricare dintre noi.

Pentru inceput, BARCELONA!

Capitala Cataluniei, Barcelona este unul dintre cele mai moderne orase ale Europei. Este renumit pentru arhitectura indrazneata, muzee, pentru stilul si muzica sa, pentru viata de noapte, magazinele, pietele si terasele raspandite in tot orasul.

Primul lucru pe care trebuie sa-l vezi cand ajungi in capitala Cataluniei este Barcelona lui Gaudi si mai apoi Barcelona medievala, a contilor si principilor.

Tot ceea ce a creat Gaudi apare drept o colectie de fosile, de plante exotice, un stil mutant viu-neviu. Este greu de imaginat fara a vedea, dar inchipuiti-va un balcon in forma de ochi, o turla de biserica inconjurata complet de liane si frunze, un acoperis plan impanzit cu turnulete spiralate, asemanatoare cochiliilor de melci, totul fiind extrem de viu colorat, cu mozaicuri albastre, rosii, verzi si galbene. Este o adevarata euforie de forme si nuante.

Capodopera sau varful de creatie al acestui artist este Sagrada Familia. Catedrala cea noua, mandria Barcelonei, este in constructie, desi initiatorul ei, genialul Gaudi, nu mai este printre noi. Incredibila a fost initiativa Bisericii de a-l sanctifica, dar privind la Sagrada Familia, mirarea se risipeste. Volume intregi nu ar putea descrie o asemenea miraculoasa catedrala. La prima vedere, ar parea desenata de un copil pe fundalul unui cer senin, ar parea o biserica deformata, de vis, ar parea ireala prin insesi formele si dimensiunile ei.

Sagrada Familia:

Barri Gotic

Barcelona gotica sau Barri Gotic (Cartierul Gotic) este un labirint intunecos de stradute, atat de inguste incat, daca intinzi bratele, poti atinge zidurile. Cladirile, inalte de 3-4 etaje, fac imposibila patrunderea soarelui intr-un astfel de loc. Intre unele cladiri exista pasaje aeriene, ca niste coridoare suspendate. Alte locuri care merita vizitate sunt: Piata Primariei (Placa del Ayuntamiento), cu Palau de la Generalitat (Parlamentul) si Ayuntamiento (Primaria), edificii ce adapostesc de sute de ani, fara intrerupere, administratia locala. Primul centru civic a fost descoperit de arheologi sub aceasta piata. Tot in acest perimetru se afla si Catedrala, monument gotic de o frumusete rara. Sobrietatea clericala se imbina armonios cu exotismul spaniol: incantatoare patios (curti interioare) ofera liniste, lumina, apa si desfatare credinciosilor si slujitorilor bisericii.

La Rambla

La fel cum padurile Amazonului sunt plamanii Terrei, tot asa este si La Rambla pentru Barcelona. La Rambla, in traducere „albia unui rau”, se gaseste In fiecare oras din estul si sudul Spaniei. In Barcelona, La Rambla este locul de promenada, de intalnire, relaxare, aflare a vestilor, locul de barfe si de lectura a ziarelor, de manifestari artistice individuale. La Rambla este o alee larga, marginita de ulmi frunzosi, inalti si batrani. Acolo trilurile canarilor din coliviile vanzatorilor de animale se amesteca cu zgomotul nesfarsitelor siruri de masini, de o parte si de alta a Ramblei. La capat, La Rambla se deschide pentru a face loc pietei Mirador de Colon. Cristofor Columb, cu bratul intins simbolic spre America de dincolo de ocean, sta pe un soclu de 30-40 m, in mijlocul unui spatiu larg, cu iesire la mare. In Mirador (oglinda) de Colon se gasesc cladirile Vamii, ale Guvernului si Ministerului Marinei. De aici incep alte bulevarde, de-a lungul falezei mediteraneene, unul dintre ele ducand spre Satul Olimpic, iar celalalt spre Montjuich, muntele ce strajuieste metropola.


Stadionul "Camp Nou"

Un alt obiectiv turistic din Barcelona il reprezinta Stadionul "Camp Nou", stadionul pe care isi disputa meciurile de acasa echipa de fotbal F.C. Barcelona. Cu o capacitate de 98 787 de locuri (in curand 104.000) este cel mai mare stadion de fotbal din Europa. Este cunoscut pentru una dintre cele mai electrizante atmosfere din lume. Numele său oficial —Estadi del Futbol Club Barcelona— se traduce "Stadionul FC Barcelona", deşi este cunoscut mai ales sub numele "Camp Nou" de către fanii din întreaga lume. Puteti merge la un meci sau puteti vizita stadionul si in cursul saptamanii.

Iata cum va arata noul "Camp Nou"

Daca ati vizitat acest minunat oras sunteti norocosi; ne puteti impartasi impresiile voastre din aceasta calatorie, daca nu, va doresc sa ajungeti in BARCELONA, merita!

miercuri, 4 martie 2009

CUPA DAVIS interzisa suporterilor! Unde sunt biletele domnilor?

Cupa Davis va programa in acest week-end, la Sibiu, partida Romania-Rusia, intr-un meci care conteaza pentru primul tur al Grupei Mondiale. Pentru a doua oara consecutiv,“Sala Transilvania” va gazdui acest eveniment sportiv major, anul trecut desfasurandu-se aici Romania-Franta, in aceeasi faza a competitiei.
Cele doua formatii s-au mai intalnit pana acum de 4 ori, palmaresul fiind favorabil romanilor, cu scorul de 3 – 1, Rusia fiind insa de 5 ori finalista a Cupei Davis.
Toate bune si frumoase pana la un anumit punct. Anume, toata lumea intreaba de bilete iar cei acreditati sa raspunda ridica din umeri si isi paseaza responsabilitatile unii altora. Cei din Sibiu spun ca totul a pornit de la organizarea proasta a celor de la Federatia Romana de Tenis, proaspat aleasa presedinta a acestei federatii, fost tenismena Ruxandra Dragomir spune ca ei au distribuit biletele iar cei de la “Sala Transilvania” din Sibiu poarta toata vina acestei nebuloase.
Motivul exact bineinteles ca nu se va afla, cert este ca majoritatea biletelor s-au dat “pe sub mana”, cum se obisnuieste pe la noi, iar spectatorul simplu, iubitorul sportului are interzis practic sa vada meciul live. 
“Sala Transilvania” are 2000 de locuri, din care 500 de bilete revin echipei Rusiei, Federaţiei Internaţionale, cluburilor din România şi staff-ului federaţiei române. Celelalte sunt date in “urmarire generala”. Sibienii care doreau sa cumpere bilete sunt amanati ca apoi sa li se spuna ca deja s-au vandut si uite asa, sindromul nepotismelor, al nesimtirii si-a intins tentaculele mizerabile si in tenis. 
Draga doamna Dragomir, pe noi nu ne intereseaza daca fostii contracandidati va saboteaza sau daca, pur si simplu acestea sunt metodele specifice federatiei pe care o conduceti, noi vrem doar sa-i sustinem pe cei care ne reprezinta tara, ca niste suporteri de rand ce suntem. Daca nu suntem suficient de buni pentru voi, daca vreti sa fiti inconjurati doar de “oameni cu bani”, asa cum va place, pentru ca asa este benefic pentru voi, noi fiind neinteresanti, atunci ramaneti cu acolitii vostri si cu restul de tribuna goala, pentru ca nici noi nu va mai vrem! 

marți, 3 martie 2009

Mi-e dor sa mai merg la un ceai

Am fost acum ceva timp la o ceainarie, cu o prietena. Am fost placut impresionata si as vrea sa pot merge mai des. O ceainarie iti ofera o atmosfera placuta, relaxanta, melancolica, propice depanarii amintirilor.
Bineinteles ca aici putem savura cele mai placute varietati de ceai, apartinand celor trei categorii: verde, negru si maroniu. Toate aceste ceaiuri sunt facute din aceleasi specii de plante, diferenta de culoare fiind rezultata din metodele de procesare ale frunzelor de ceai. Cum era de asteptat, ceaiul alb nu este oxidat deloc, cel maroniu este supus unei oxidari mici iar cel negru unei oxidari care dureaza mai multe ore.
"Camellia Sinensis" este arbustul din care provine ceaiul, arbust care creste in zeci de tari situate in zona intertropicala. Asa cum spuneam, din cele trei mari categorii rezulta numeroase varietati de ceai care ne rasfata gustul. Daca veti merge intr-o ceainarie, cu siguranta o sa gasiti o aroma care o sa va incante. Puteti alege dintr-o serie de ceaiuri chinezesti, indiene, rusesti, irlandeze, engleze s.a.
Asadar, daca va doriti o pauza relaxanta si aromata, nu ezitati sa vizitati o ceainarie.
Am adaugat mai jos o melodie care trezeste multora amintiri placute, o melodie a lui Victor Socaciu cu versuri superbe care se potrivesc acestui subiect.

duminică, 1 martie 2009

Martisor la "Muzeul Satului-Dimitrie Gusti"

1 Martie, ziua Martiorului - simbol al frumusetii si norocului, reprezinta inceputul primaverii, revenirea la viata si culoare. Pasarele incep sa cante, ghioceii incep sa-si arate sfiosi delicatetea, gratia si frumusetea inocenta, oamenii parca sunt mai veseli. Daca ati preferat sa ramaneti in Bucuresti in aceasta minunata zi din an, unul dintre obiectivele pe care le puteati vizita si unde puteati sarbatori Martisorul este "Muzeul Satului-Dimitrie- Gusti". Cel putin, eu asa am facut. Am preferat sa merg intr-o asemenea zi in locul cel mai reprezentativ din Bucuresti, atunci cand vine vorba de traditii. Multimea care astepta sa intre in muzeu arata ca acolo se intampla ceva. Intr-adevar, pe langa farmecul aparte pe care acest muzeu il are, astazi aleele sale erau impanzite cu comercianti care au venit sa-si prezinte ideile de Martisor pe care le-au avut pentru acest an. Printre produsele comerciale, unele de prost gust, am intalnit si unele obiecte autentice, traditionale, lucrate manual de mesteri populari din toate zonele tarii.

"Muzeul Satului-Dimitrie Gusti" reprezinta o oaza de liniste, un areal aparte care face nota discordanta cu zona din jur, un loc unde ne sunt prezentate obiceiurile, metodele si conditiile de trai ale stramosilor nostri, ale oamenilor simpli si onesti de la tara. Astazi, mii de bucuresteni au dorit sa evadeze in trecut, intr-o lume mai simpla dar pe alocuri mai frumoasa. Cupluri tinere sau mai in varsta, femei, barbati si copii, cu totii au dorit sa sarbatoreasca venirea primaverii intr-un cadru special, adaptat pentru un astfel de eveniment.

Sunt sigura ca si in alte zone ale Bucurestiului s-a simtit mirosul primaverii, oamenii au uitat pentru o zi de grijile cotidiene si au venit sa sarbatoreasca una dintre cele mai vechi si frumoase datini stravechi, Martisorul.

Tot la "Muzeul Satului-Dimitrie Gusti"are loc in aceasta perioada expoziţia de broderie pakistaneză "Vise ţesute în culori" (Dreams stitched in colors). Expozitia reprezinta un bun prilej pentru români de a lua contact cu civilizatia si cultura desertica pakistaneza. Sunt expuse rochii de mireasă, porturi si bijuterii tradiţionale pakistaneze care subliniaza frumuseţea şi autenticitatea acestor traditii orientale.