miercuri, 29 aprilie 2009

Centrul Ceh, Bucuresti

Pentru cei care doresc sa participle la evenimente cu totul deosebite recomand Centrul Ceh din Bucuresti. Acesta este situat in Str. Ion Ghica, nr. 11 (langa Biserica Rusa – Piata Universitatii) si reprezinta un centru cultural atasat Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti. 
Pe langa alte evenimente de exceptie, Centru Ceh organizeaza, impreuna cu Asociatia Kogayon, un program pe teme de protectia si conservarea mediului, Focus: Ecology.


Joi, 30 aprilie 2009 va avea loc un nou eveniment din aceasta serie,  subiectul tratat fiind reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.
 
Invitati: 
Roddia - organizatori "Ziua Verde"  
Dl. Dragoş Năcuţă, Purtător de cuvânt la Ministerul Mediului 
Dl. Andrei Orban, Preşedintele asociaţiei ENVIRON 
  
“Ziua Verde” este un program de educare şi implicare în reciclarea DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice) şi în consumul responsabil de energie, desfăşurat sub patronajul Ministerului Mediului.  
Desfăşurat ca primă etapă în 2008, sub sloganul “Reciclează! Acum ai cum!”, “Ziua Verde” a comunicat necesitatea reciclării DEEE şi a implementat soluţii concrete de colectare, “Colţurile Verzi”.  

La eveniment vor fi prezenţi şi artişti, care vor transforma becuri fluorescente în obiecte de artă, ce vor putea fi oferite participanţilor. Astfel, aceştia vor putea să devină ei înşişi promotori ai mesajului "Ziua Verde". 
Intrarea este libera! 

luni, 27 aprilie 2009

Fotografii de la Trofeul Irina Deleanu

Frumusete, gratie si forta sunt cuvintele care caracterizeaza spectacolul gazduit in acest week-end de Sala Polivalenta din Bucuresti. Cea de-a VIII-a editie a Trofeului International de Gimnastica Ritmica "Irina Deleanu" a reprezentat o demonstratie sportiva si artistica deosebita, care a incantat publicul prezent la competitie.  

Editia din acest an a concursului internaţional de la Bucureşti, la care au participat gimnaste din SUA, Rusia, Moldova, Estonia, Australia, Olanda, Belgia, Serbia, Grecia, Suedia, Cipru şi România, a fost dominata de gimnastele din tara noastra: Alexandra Piscupescu la junioare si Irina Lalciu la senioare. Cele doua reprezinta sperantele Romaniei la o medalie olimpica, la JO de la Londra din 2012.

sâmbătă, 25 aprilie 2009

De Paste, acasa si la bunica

In sfarsit am reusit sa "evadam" pentru cateva zile din Bucurestiul acesta sufocant si nu oriunde, ci unde este cel mai bine si mai frumos, acasa. Am fost si la bunica iar aceasta zona cu privelisti frumoase si cu aer curat, cu natura care freamata de viata si culoare, cu oameni onesti si modesti, mult mai buni si neatinsi de atitudinea specifica “bucurestenilor” nu poate decat sa ma incante si sa ma incarce de optimism. Promit sa revin cu detalii despre Ramnicu Sarat.

Cateva imagini surprinse in aceste zile petrecute pe meleaguri buzoiene si brailene:

S-a redeschis Muzeul "Theodor Aman"

Singura casa-document de epoca ramasa in Bucuresti, Muzeul “Theodor Aman” a fost redeschis joi, dupa cinci ani de lucrari de reabilitare.
Situat în strada C.A. Rosetti, nr. 8, muzeul se află în casa memorială construită în anul 1869, ca locuinţă şi atelier, după planurile pictorului si reuneşte o parte din lucrările artistului: tablouri de gen, acuarele, desene şi gravuri; obiecte personale - pensule, violoncelul, arme, măşti, costme, precum şi colecţia de artă a pictorului.
Incepand de saptamana viitoare, iubitorii artei vor putea vizita trei dintre sălile de expoziţie ale muzeului, urmand să fie deschise, in curand, alte două camere, precum şi atelierul pictorului.
Colectia muzeului cuprinde un mare numar de tablouri ale artistului, 196 de picturi, 400 de desene şi gravuri, precum şi 50 de plăci de gravură.

Theodor Aman (1831-1891) a fost, pe langa un pictor renumit, si un excelent sculptor. Cu o personalitate multivalenta, Aman a studiat la Paris si a jucat un rol important in procesul de modernizare, de eliminare din cultura romaneasca atat a influentelor orientale cat si a unui ev mediu intarziat. 

Cateva dintre lucrarile artistului:

Mihai Viteazul si capul lui Bathory

In gradina
Bal mascat
Hora Unirii
Unirea Principatelor
Tigancusa
Flori in vas

joi, 23 aprilie 2009

Trofeul Irina Deleanu - gimnastica ritmica, Sala Polivalenta, 25-26 aprilie 2009

Eu stiu ce o sa fac in acest week-end. Am aflat ca la Sala Polivalenta se va desfasura o competitie de gimnastica ritmica si anume “Trofeul Irina Deleanu” (participanta la JO de la Barcelona si actual presedinte al FRGR). La aceasta competitie traditionala a gimnasticii ritmice din Romania, rezervata junioarelor si senioarelor, participa sportive din 12 tari (15 senioare si 27 de junioare) iar intrarea este libera. Macar acesta sa fie un motiv pentru care romanii sa-si indrepte atentia si spre alte sporturi.


Programul celor două ziele de concurs:
Sâmbătă, 25 aprilie
10.15 Ceremonia de deschidere
10.30 Competiţie junioare - coardă, cerc
13.10 Competiţie senioare - coardă, cerc

Duminică, 26 aprilie

14.00 Competiţie junioare - minge, măciuci
17.00 Competiţie junioare - minge, panglică
18.30 Festivitatea de premiere



Reinfiintata in anul 2003, Federaţia Româna de Gimnastică Ritmică are ca obiectiv formarea unei generaţii de gimnaste care să concureze cu succes la Olimpiada de la Londra din 2012. Palmaresul Romaniei la aceasta disciplina, la JO, consta intr-o medalie de argint, cucerita de Doina Stoiculescu la Los Angeles în 1984. După 1990, Irina Deleanu a ocupat locul 6 la Barcelona în 1992, iar Alina Stoica s-a clasat a 15-a la Atlanta în 1996.


Asadar, dupa o plimbare prin Parcul Tineretului, puteti intra in Sala Polivalenta pentru a admira gratia si forta acestor minunate domnisoare care, cu siguranta, vor realiza un spectacol de neuitat.

miercuri, 22 aprilie 2009

Ziua Pamantului - 22 aprilie 2009

Daca ati intrat astazi pe Google probabil ati remarcat logo-ul personalizat care ne indica faptul ca astazi, o lume intreaga sarbatoreste “Ziua Pamantului”. Pentru cei mai putin “verzi” nu exista motive de ingrijorare, nu trebuie sa stingem luminile si sa facem economie o zi intreaga, asa cum poate va asteptati, dupa recenta “Ora a Pamantului”. “Ziua Pamantului” se sarbatoreste de aproape 40 de ani, spre deosebire de mai noua si deja mai populara “Ora a Pamantului” si simbolizeaza lupta impotriva poluarii si problemelor climaterice.  

22 aprilie este data la care, in fiecare an, se sarbatoreste "Ziua Pamantului", zi care are un rol important in mediatizarea problemelor climaterice ale Pamantului, dand nastere, de asemenea, unei organizatii numita “Earth Day Organization”, cu filiale in peste 170 de tari si rezultate notabile in constientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluarii, etc.

Cu ocazia acestei zile, www.floaredecolt.org anunta ca in data de 25 aprilie 2009, asociatia de turism montan “Floare de Colt Brasov”, impreuna cu: Colegiul National "Andrei Saguna", Colegiul Tehnic de Constructii si Arhitectura "Christian Kertsch", prietenii din: Clubul "Amici Salvamont", Cercetasii Romaniei Filiala Brasov "Virgil Onitiu" si Crucea Rosie Romana - Filiala Brasov si voluntari, organizeaza manifestari care presupun:

 

• Ecologizarea a 5 trasee pe muntele Tampa – orele 9.30-13.30;  
• Activitati de team building (doar pentru elevi) – orele 14-16.45;  
• Videoproiectie cu tematica: "Brandul Romaniei: gunoaiele" – incepand cu ora 17.00. 
 Activitatile de team building, expozitia si videoproiectiile vor avea loc la “Centrul Cultural Reduta”, str. Apollonia Hirscher, nr. 8.  

Asociatia de turism ne invita sambata, 25 aprilie 2009:  
• ora 09.00 - Piata Sfatului, la fantana, pentru ecologizare traseu pe muntele Tampa;  
• ora 17.00 - la “Centrul Cultural Reduta” pentru videoproiectii, intrarea libera.

sâmbătă, 18 aprilie 2009

In noaptea de Inviere la Manastirea Putna

Pentru toti cei care doresc sa cunoasca si sa intre in atmosfera bucovineana, a artei si a vietii sale spirituale, o vizita la Manastirea Putna este absolut obligatorie, mai ales daca aceasta are loc in sfanta noapte a Invierii. Aceasta este una din cele mai importante centre culturale, religioase şi artistice înfiinţate in aceaste zona parca binecuvantata a tarii.
Locul in care se afla mormantul unuia dintre cei mai mari voievozi al romanilor, Stefan cel Mare, nu poate sa fie decat un centru de interes mondial.
Concepută ab initio ca necropolă domnească, mănăstirea a polarizat mereu atenţia voievodului, care a dezvoltat-o progresiv şi a vizitat-o frecvent. In acest an se implinesc 540 de ani de la sfintirea Manastirii Putna, lacas de cult care a fost un important centru cultural (aici s-au copiat manuscrise şi au fost realizate miniaturi preţioase). Complexul monahal deţine un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.
Asadar, sa ne amintim de spiritul marilor sarbatori, sa lasam grijile zilnice deoparte si sa simtim, sa respiram prospetimea din aer, magia din aceste zile speciale. Totul vine din sufletul fiecaruia, din puterea de a alege ceea ce este bine si din dorinta de a fi mai buni.
Lacasele de cult din Bucovina sunt locurile ideale de meditatie, de liniste si purificare. Incercati macar o data sa faceti un circuit care sa includa si aceste capodopere arhitecturale, centre spirituale deosebite.

Paste fericit!

sâmbătă, 11 aprilie 2009

ROMANIA!

Manastirea Sucevita, nestemata a ortodoxismului de rasarit

Ne continuam itinerarul prin Bucovina. 
Dupa ce ati vizitat Manastirea Moldovita urmati DN 17A catre Radauti. Veti traversa o zona minunata, cu un pitoresc impresionant care iti taie respiratia si te face sa crezi ca ai ajuns intr-un teritoriu desprins parca de realitate. Memorati aceasta priveliste si pastrati-o ca pe un medicament pentru perioada cand veti reveni in orasele sufocante. 

Dupa putin timp veti ajunge la Sucevita, o comuna cu aproximativ 2600 de locuitori in care, pe malul paraului cu acelasi nume, se gaseste o alta ctitorie de seama, un nestemat al ortodoxiei romanesti, Manastirea Sucevita. Faima acesteia a traversat demult hotarele tarii noastre, datorita valorii sale complexe dar si a rolului educativ religios-cultural, ea inscriindu-se in randul operelor de cultura universala. 

Manastirea a fost construita in ultimul deceniu al secolului al XVI-lea, din ordinul familiei domnitorilor Movila, in stilul arhitectural moldovenesc care imbina elementele de arta bizantina cu cele gotice, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova.

Manastirea Sucevita este una de mari proportii, cu incinta patrata si turnuri de paza. Ea pastreaza planul trilobat si stilul din epoca lui Stefan cel Mare, cu pridvorul inchis. Exista insa elemente care constituie un evident ecou al arhitecturii din Ţara Românească si anume celelalte două mici pridvoare deschise (stâlpi legaţi prin arcuri în acoladă - plasaţi mai târziu pe laturile de sud şi de nord, prin excelenţă "munteneşti’).

Iconografia interioara pastreaza in general traditia aducand totusi in prim plan peisajul, inclusiv florile la nimbul “Maicii Domnului” de pe bolta. In anul 1596 se picteaza peretii exteriori cu cel mai mare numar de imagini religioase existent pe o biserica din tara.

Mănăstirea Suceviţa este singura din grupul bisericilor cu pictură exterioară din Bucovina care îşi păstrează latura de nord. Aici este reprezentată scena "Scara virtuţilor", cea mai impresionantă prin amploarea şi contrastul dintre ordinea îngerilor şi haosul iadului. La Sucevita, “testament al artei vechi moldovenesti” (Paul Henry), “Arborele lui Iesei”, “Cinul” sau “Scara lui Ioan Climax” capata cea mai vasta interpretare iconografica romaneasca, fiind unele dintre cele mai valoroase compozitii ale picturii noastre medievale.

Daca sunteti pasionati de arta medievala veti fi incantati sa descoperiti in complexul cultural-artistic de la Mănăstirea Suceviţa, reunite, arhitectură religioasă, de apărare şi civilă, monastică, pictură, sculptură în lemn şi piatră, broderii, manuscrise miniate şi argintărie. 

miercuri, 8 aprilie 2009

A venit primavara!

Privesti in jur si vezi mii de culori care iti incanta privirea, simti miresme minunate care te anunta ca primavara este cu adevarat aici. Vazduhul parca tremura, incarcat de aburii pamantului renascut, pasarele ciripesc vesele, pline de viata si speranta. Iti transmit mesajul primaverii, anume renasterea, viata si bucuria. 
Natura este plina de culoare chiar si in acest oras masacrat, greu sub povara mamutilor care se construiesc unul langa celalalt. Inca mai reusim sa respiram in anumite zone ale Bucurestiului, trebuie doar sa le gasim si sa le apreciem cat putem de mult. As vrea ca acesti copaci infloriti sa ramana vesnic asa, sa ne incante cu ale lor mii de diamante care stralucesc in soarele cald de primavara. Un tablou completat de verdele crud si delicat care rasare cu staruinta in orice loc are prilejul. Un tablou parca zugravit de un mare pictor, care apreciaza si reliefeaza frumosul si ignora aspectele negative. 

Bucurestiul inca se incapataneaza sa traiasca iar noi ar trebui sa-l ajutam, pentru ca asa, ne ajutam implicit si pe noi.