duminică, 10 mai 2009

Pestera Ursilor, obiectiv turistic de exceptie

"In Imperiul rece al beznei, apa este de milenii artizanul unei vesnicii fragile. Ceea ce natura s-a trudit sa faureasca in milioane de ani, o mana ignoranta sau un picior neatent poate strivi intr-o clipa, de aceea adancul isi tine ferecate podoabele de privirile oamenilor, amortite de admiratie si macinate de curiozitate.
Ca profunzimile tacute nu-si etaleaza decat cu greu frumusetile daltuite in calcar, stau marturie saracele reprezentari mintale ale oamenilor despre pesteri vazute ca roca sumbra, rece, terna. Nuda.
Doar celor care au tenacitate deosebita si agilitate in a se strecura printre peretii de stanca si mai ales celor care dovedesc un respect profund fata de operele naturii, pesterile isi ridica voalul de tacere si-si lasa spre contemplare splendoarea durata in calcar..."
Iata cateva cuvinte minunate pe care le-am gasit pe un vechi pliant pe care il am de cand am vizitat acest loc special din tara noastra. Am dorit sa citez, inainte de a compune ceva la aceasta ora din noapte, constienta ca oricum micul meu talent literar a palit de-a lungul timpului, datorita lipsei de exercitiu si nu as fi putut descrie mai frumos magia si grandoarea acestor piese de geniu ale naturii, pesterile.
Asadar, doresc sa prezint un obiectiv turistic de rezonanta al Romaniei, Pestera Ursilor de la Chiscau, Muntii Apuseni.


Un adevarat muzeu natural, aceasta pestera nu inceteaza sa uimeasca atat ochiul neavizat al turistului cat si pe cel ager al specialistilor. Pestera a fost descoperita accidental, in anul 1975, in urma unei explozii provocate in timpul lucrarilor la cariera de marmura de la Chiscau.
Dupa 5 ani, in anul 1980, pestera este amenajata si introdusa in circuitul turistic.
Motiv de admiratie si respect, Pestera Ursilor impresioneaza atat prin dimensiunile sale cat si prin aglomeratia si varietatea formatiunilor carstice, precum si prin densitatea resturilor fosile ale ursului de pestera ("Ursus spelaeus"), a carui disparitie a avut loc in urma cu 15-20.000 de ani. Un alt unicat al pesterii il reprezinta scheletul ursului de caverna in situ, pastrat intro perfecta conexiune anatomica.


Pestera Ursilor este structurata pe doua nivele dintre care doar cel superior, de 847 de metri este amenajat pentru incursiunea turistica, in timp ce nivelul inferior, de 700 de metri, este neamenajat, fiind declarat rezervatie stiintifica.
Etajul superior, cel accesibil turistilor, este compus din trei galerii: Galeria Ursilor, Galeria Racovita si Galeria Lumanarilor.
Mintea umana a generat o serie de denumiri simbolice, asemanand lucrarile in calcar cu obiecte din realitate: Ursul din tavan, Lacul cu nuferi, Racheta cosmica, Vrajitoarea, Altarul s.a.


Ochiurile limpezi de apa, care sunt strajuite de centuri de calcar, dubleaza spectacolul impresionant al formatiunilor calcaroase, ca intr-un joc magic al oglinzilor. Acest spectacol deosebit va fi prezentat fiecaruia dintre cei care veti include acest loc special in itinerariul dumneavoastra turistic.


Cai de acces: Pe DN-76 (Oradea-Deva), cu derivatie la km. 86 în comuna Sudrigiu, pe DJ-763, 16 km (sosea asfaltată), comuna Pietroasa, satul Chişcău.

5 comentarii:

Lexa Verzes spunea...

Intotdeauna mi-am dorit sa o vizitez, insa nu am avut inca ocazia. Sunt fascinata de pesteri, de acele forme geologie care s-au format in sute, mii, sute de mii de ani.

Flavia spunea...

Iti doresc sa ajungi cat mai repede acolo. Chiar este un loc care merita vizitat. Pestera Ursilor este una dintre cele mai apreciate pesteri din Europa.

Deea spunea...

Mi-am propus sa merg si eu acolo in aceasta vara. O sa fac un circuit cu mai multe opriri la obiective.

Mury spunea...

Nu vreau sa par rautacioasa, dar pestera Ursilor nu este nici o spendoare deoarece numai in Romania este posibil sa se betoneze pasaj print-o pestera. Imi pare rau dar pe mine nu poate decat sa ma dezgust ideea ca o asemeea raritate de la noi din tara are coridoare din beton.
Imi pare rau Floavia, nu o lua in nume de rau, eu iubesc pesterile dar asa cum sunt ele, mi se pare normal ca ei care vor sa le viziteze sa le si respecte si pretuiasdca la adevarata lor valoare.

Trimbitas Sorin spunea...

Buna Flavia,

Vad ca ai cateva posturi cu obiective turistice din Romania. As avea o rugaminte, daca ai timp ... sa ne ajuti adaugandu-le pe comoaranoastra.ro. Incercam sa strangem acolo cat mai multe obiective turistice pentru toti cei interesati de calatorii in Romania.

,toate cele bune

Sorin