joi, 2 iulie 2009

Friesianul, magnificul gigant bland

Caii au insemnat pentru mine, dintotdeauna, cele mai frumoase si minunate fapturi din aceasta lume. I-am admirat si iubit mereu si nu voi conteni sa fac acest lucru in continuare. Intotdeauna imi starnesc o emotie aparte, una adusa chiar pana la lacrimi si nu o data m-am intrebat de ce. Alaturi de ei ma simt cel mai bine, vad cum calul infrumuseteaza si da o stralucire, o lumina aparte, oricarui om din preajma lui.
Incep astazi o prezentare a celor mai frumoase si impresionante rase de cai. Cai legendari, care sunt parte din istoria omenirii, fiintele care au fost alaturi de oameni din cele mai stravechi timpuri si i-au ajutat sa cladeasca civilizatia.
Nu pot sa incep decat cu o rasa care imi place enorm, un superb gigant bland, cu un aspect impresionant si o frumusete coplesitoare. Calul puternic pe care s-au purtat cruciadele: Friesianul.
Originar din provincia olandeza Friesland, friesianul este un cal elegant si agil, in ciuda dimensiunii sale impresionante.
In timpul Evului Mediu, strămoşii friesienilor au fost la mare cautare, ca si cai de război, în toată Europa continentală. Dimensiunea lor ii ajuta sa poarte fara probleme cavalerii in armurele lor grele. Deşi la un moment dat aceasta rasa a fost aproape pe cale de disparitie, astazi friesianul este un cal în creştere, atat ca numar de exemplare cat şi ca popularitate.
Friesianul este recunoscut dupa culoarea sa neagra, coama si coada lungi si bogate, deseori ondulate, precum si dupa parul lung si matasos din partea de jos a picioarelor. Rasa oficiala are rareori insemne albe de orice fel iar singurul astfel de insemn permis de registru, pentru a fi declarat rasa pura, este o mica stea alba in frunte. Deşi extrem de rare, şi nu sunt acceptate pentru înregistrare în cele mai multe cazuri, sunt exemplarele castanii.
Inaltimea medie a unui friesian este de 160 de cm., armasarii trebuind sa aibe cel putin 1.57 m pentru a fi cotati cu pedigree.
Friesianul este considerat a fi activ, energic dar si blând şi ascultător. Un Friesian tinde să aibă o prezenţa impunatoare, de neuitat, dar eleganta.
Friesianii au gatul lung, arcuit, bine sculptat, urechi scurte, cap de “tip spaniol”. Umerii lor sunt puternici iar corpul compact, musculos. Membrele lor sunt relativ scurte şi puternice.
În prezent, există două tipuri distincte de conformare. Tipul baroc, care este mai robust decat friesianii clasici si modern, de tip cal de sport, cu structura osoasa mai fina. Conformaţia insa este considerată mai puţin importantă decât miscarea corecta.
Ambele tipuri sunt comune, chiar dacă cel modern este în prezent mai popular în spectacolule decât tipul baroc.
Cal robust, de culoare neagra, gratios dar si putenic, elegant dar si masiv, Friesianul este un cal superb, usor de dresat, bland si iubitor. Aspectul sau spectaculos, precum si atitudinea sa, il fac unul dintre cei mai iubiti si apreciati cai, alesi pentru marile spectacole, filme sau alte evenimente.Un comentariu:

edith spunea...

buna flavia, eu ma numesc edith, si sunt blogger nu de foarte mult timp, inca sunt la inceput;
iti propunem sa facem un link exchange..pentru blogroll;
nu ma voi abona la comentariile ulterioare..deci pentru un raspuns contacteaza-ma pe blog;
multumesc anticipat;
www.aorist-edith.blogspot.com