marți, 7 iulie 2009

Printii desertului

Continui prezentarea raselor de cai cu un cal fabulos, legendar, unul dintre primii cai domesticiti, mandretea araba si stapanul desertului: Pur Sangele Arab!

Rasa cailor Pur Sange Arab isi are originile in Orientul Mijlociu si este printre cele mai vechi rase de cai domesticite. De-a lungul secolelor, caii arabi s-au raspandit in restul lumii prin razboaie si comert. Astazi, aproape orice rasa moderna de cai are in trecutul ei un stramos "Arab". Caii din aceasta rasa s-a dezvoltat in desert si au fost foarte pretuiti de populatia nomada a Beduinilor, care deseori adaposteau animalul in corturile lor. Aceasta relatie apropriata a creat o rasa de cai inteligenti si ascultatori. Caii Pur Sange Arab sunt foarte buni in competitiile de anduranta si sunt printre cele mai populare cabaline din lume. Un mit din lumea araba sustine ca Mohamed si-a ales caii in functie de curaj si loialitate. Astfel, aflandu-se in desert alaturi de caii sai, profetul a zarit o oaza si a dat drumul cailor sa se adape. Innainte de a ajunge la apa, Mohamed a chemat caii la el si doar cinci dintre acestia au renuntat la racorire pentru a se intoarce la stapan. Acestia au fost numiti Al Khasma, sau "Cei cinci", si sunt considerati primii cai Pur Sange Arab.

Istorie

Desene din Egiptul Antic si Mesopotamia infatiseaza deseori cai cu fata plata si coada prinsa sus, folositi la tragerea carelor de lupta sau la vanatoare. Cai avand caracteristici orientale apar in desene chiar si in zone mai nordice, precum Grecia Antica sau Imperiul Roman. Un schelet de cal, vechi de aproape 4000 de ani a fost gasit in peninsula Sinai, fiind considerat cea mai veche dovada fizica a prezentei cailor in Egiptul Antic. Acest cal avea capul mic, de forma usor conica, orbite mari si un bot mic, toate caracteristice ale rasei Arabe. Incepand cu secolul al VII-lea, expansiunea popoarelor arabe spre Nordul Africii a dus la raspandirea unei rase de cai deja recunoscuta si apreciata in toata lumea civilizata. Cucerirea Peninsulei Iberice, la inceputul secolului al IX-lea, s-a facut calare pe cai Arabi si Berberi, ultimii fiind originari din Nordul Africii. O alta sursa a raspandirii rasei Arabe de cai a fost comertul pe care l-au facut popoarele arabe cu Imperiul Otoman, in plina expensiune la cumpana dintre milenii. Mai multi sultani ai Imperiului Otoman au colectionat cai Arabi pur-sange, ajutand la pastrarea rasei si realizand o documentatie bogata despre aceste cabaline. De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe variatii de Arab, toate fiind considerate pur-sange: Keheilan, Seglawi, Abeyan, Hamdani si Hadban.
De asemenea, Cruciadele din secolul al XI-lea au contribuit la raspandirea cailor Arabi in Europa. Cavalerii cruciati luau, ca prada de razboi, cai pe care ii foloseau apoi la intarirea propriilor efective de cavalerie. Herghelii dedicate special cailor din rasa Araba au aparut pe intreg teritoriul Europei iar exemplare din aceasta rasa au fost folosite in lupte pana in secolul XX. Conflictele armate de la inceputul secolului trecut au afectat grav efectivele de cai Arabi din Europa, multe herghelii fiind distruse in diverse razboaie. Pe continentul american, primii cai Arabi au fost adusi de Conquistadorii spanioli, in secolul al XVI-lea. Astazi, in Statele Unite ale Americii sunt inregistrate mai multe exemplare de cai Arabi decat oriunde in lume, efectivul ajungand pana la o jumatate de milion de animale.

Pe teritoriul tarii noastre, caii Pur-sange Arab erau crescuti in hergheliile boierilor din Tara Romaneasca si Moldova. Caii din Moldova, in special, au devenit foarte apreciati incepand cu secolul al XVI-lea. Astfel, iepele "moldovenesti" au fost folosite la dezvoltarea unor noi rase vest-europene, ca Pur sange Englez sau Kladrub. In anul 1775 s-a infiintat herghelia de la Radauti iar in 1928 s-a infiintat herghelia de la Mangalia, care este astazi principalul nucleu de reproductie pentru caii Pur-sange Arab din Romania.

Aspect

Caii Pur Sange Arab sunt considerati perfecti de majoritatea expertilor in cabaline. Singura caracteristica fizica mai putin apreciata de unii calareti este inaltimea acestor cai, intre 144 si 157 cm. Standardul acestei rase are capul mic si uscativ, urechile mici si mobile, gatul lung, spate scurt si picioare lungi. Forma distinctiva a capului si coada sus prinsa, cu par abundent si matasos, fac din caii Pur Sange Arab una dintre cele mai usor de recunoscut rase de cabaline. Culorile recunoscute oficial sunt negru, "roan", murg, roib si vanat. Majoritatea cailor Pur Sange arab par a fi albi dar, defapt, sunt de un gri foarte deschis. Indiferent de culoarea parului, toti caii Arabi au pielea de culoare neagra, pe tot corpul (mai putin sub semnele albe).

Temperament

Avand in vedere relatia speciala pe care beduinii o aveau cu caii lor, Arabii Pur Sange au devenit una dintre cele mai echilibrate rase de cai. In Orientul Mijlociu doar caii cu un caracter linistit erau imperecheati. Astazi, Calul Pur Sange Arab este una dintre putinele rase de cai pe care copiii le pot calari la expozitii si concursuri de echitatie. Pe de alta parte, caii Arabi sunt clasificati ca o rasa cu "sange fierbinte". Ca alte astfel de rase, precum Berber sau Thoroughbred, "Arabii" sunt foarte sensibili si inteligenti, aspecte care ii ajuta sa invete repede si sa comunice foarte bine cu stapanii lor. Totusi, inteligenta lor le permite sa invete si obiceiuri nesanatoase la fel de repede. Caii Pur Sange Arab nu vor tolera comportamentul abuziv din partea stapanului si pot reactiona violent. Arabii Pur Sange sunt energici, rapizi si raspund imediat la stimulii externi.

Caracteristici

Avand in vedere ca acesti cai invata repede, Arabii Pur Sange pot fi folositi cu succes in orice activitate, sportiva sau in agricultura. Datorita rezistentei extraordinare la efort, caii din aceasta rasa sunt cei mai buni la competitiile de anduranta. Pe langa intrecerile sportive, caii Arabi sunt folositi si in misiuni de salvare sau in efective ale politiei. De asemenea, acesti cai sunt folositi si in programe de terapie prin calarie sau in turism. Exista sase boli genetice care pot afecta, in mod special, caii Pur Sange Arab, doua dintre acestea fiind fatale (imuno-deficienta severa combinata si abiotrofia cerebrala).

Mihail Grigore

Niciun comentariu: