joi, 11 februarie 2010

Jocurile Olimpice de Iarna, Vancouver 2010

In perioada 12-28 februarie, vor avea loc la Vancouver Jocurile Olimpice de Iarna, editia a XX-a, la care Romania participa cu 29 de sportivi. Numarul reprezinta un record pentru ultimii 30 de ani, cei mai multi participanti din partea tarii noastre fiind la editia din anul 1980, care a avut loc la Lake Placid, 35.
Desi relieful Romaniei este format din munti in proportie de >30 %, clima este prielnica bunei desfasurari a sporturilor de iarna, lipsa infrastructurii, a conditiilor de antrenament a dus la rezultate slabe din parte sportivilor romani, la aceste discipline.
Cea mai buna evolutie in cadrul JO de Iarna a avut-o echipajul de bob doua persoane, format din Ion Panturu şi Nicolae Neagoe, la ediţia din anul 1968, de la Grenoble, evolutie incununata cu medalia de bronz. Este singura medalie castigata de Romania in cadrul Jocurilor Olimpice de Iarna, desi delegatia noastra a participat la 18 din cele 19 editii desfasurate pana in prezent. La ultima editie a JO, Torino 2006, cel mai bun rezultat a fost obtinut de patinatorul Gheorghe Chiper, care a ocupat locul 14, la fel ca echipa feminina de biatlon.
Speranţele delegatiei noastre pentru un rezultat bun se leaga in acest an de Eva Tofalvi, Paul Constantin Pepene si Petrica Hogiu. Asteptarile de la ultimii doi sunt justificate de rezultatele obtinute de acestia la Campionatul Mondial de Juniori de la Hinterzarten, unde Paul Constantin Pepene a castigat titlul mondial, in proba de urmarire pe distanţa de 30 de kilometri, iar Petrica Hogiu s-a clasat al doilea în proba de urmărire 20 de kilometri din cadrul aceleiasi competitie.

Iata insa intreaga delegatie e Romaniei la Olimpiada din acest an:

Ionut Andrei (24 de ani, bob), Andrei Anghel (20 de ani, sanie), Cosmin Chetroiu (22 de ani, sanie), Mihaela Chiras (22 de ani, sanie), Florin Cezar Craciun (20 de ani, bob), Valentin Cretu (20 de ani, sanie), Ioan Danut Dovalciuc (25 de ani, bob), Reka Ferencz (20 de ani, biatlon), Monika Gyorgy (27 de ani, schi), Petrica Hogiu (18 de ani, schi), Paul Ifrim (21 de ani, sanie), Nicolae Istrate (27 de ani, bob), Zoltan Kelemen (23 de ani, patinaj artistic), Katalin Kristo (26 de ani, short track), Maria Marinela Mazilu (18 ani, skeleton), Edith Miklos (21 de ani, schi alpin), Ioan-Gabriel Nan (29 de ani, schi alpin), Paul Constantin Pepene (21 de ani, schi), Diana Plotogea (28 de ani, biatlon), Mihaela Purdea (27 de ani, biatlon), Carmen Radenovic (28 de ani, bob), Alina Vera Savin (21 de ani, bob), Dragos Staicu (24 de ani, schi alpin), Alexandra Stoian (26 de ani, biatlon), Raluca Stramaturaru (24 de ani, sanie), Violeta Stramaturatu (21 de ani, sanie), Ionut Taran (22 de ani, sanie), Eva Tofalvi (31 de ani, biatlon).

Niciun comentariu: