marți, 18 august 2009

Andaluzul, calul regilor spanioli

Poate va mai amintiti de calul legendarului Zorro. Splendidul cal negru "Tornado" era un reprezentant demn al rasei de cai Andaluzian, cunoscuta si sub denumirea de "Pura Raza Española" sau "Pure Spanish-bred". Denumirea provine de la locul de origine al acestei rase, provincia spaniola Andaluzia. Rasa andaluza are stranse legaturi cu o alta rasa iberica si anume Lusitano, stramosul cailor acestor rase fiind calul iberic, mai masiv si mai puternic decat exemplarele moderne.
Calul andaluz este una dintre cele mai pure rase de cai. Face parte din grupa cailor iberici, respectiv a celor baroci. Fiind un animal puternic, disciplinat si de încredere, a fost rasa favorita a regilor spanioli, fiind denumit si "Calul Regilor". Stramosul său (calul iberic) a fost folosit de Alexandru cel Mare şi de romani in luptele incredibile pe care acestia le-au purtat. A fost folosit în razboi de multe ori, printre altii de Hernán Cortez şi conchistadorii sai la cucerirea Americii.
Anadaluzul sta la baza formarii sau imbunatatirii a numeroase rase de cai ca Lipitanul, Alter Real, Mustangul, Calul Canadian, Azteca, Connemara, Cleveland Bay, Quarter Horse, Peruvian Paso, precum si la majoritatea raselor germane warmblood.
Stramosii calului andaluz au fost prezenti in Peninsula Iberica de mii de ani, dar aceasta rasa a fost recunoscuta din sec. al XV-lea.
Pana in anul 1960 era interzis exportul andaluzienilor din Spania, dar, incepand cu aceast an, acestia s-au raspandit in intreaga lume, numarul lor fiind estimat in prezent la 20 000 de exemplare.
Caii andaluzieni au in general inaltimea de 152-162 cm. fiind, în acelaşi timp, eleganti si puternici. Au profilul usor convex, profilurile ultra convexe si ultra concave sunt descurajate la aceasta rasa, fiind penalizate in show-rile de rase. Gatul este lung si arcuit, piept masiv, spate scurt si, de semenea, arcuit,crupa rotunjita, picioare fine cu mers energic, coama si coada bogate si lungi. Culoarea andaluzilor este in general sura (80%), 15% sunt murgi si alti 5% sunt negri, palomino, bay sau castanii.
Andaluzienii sunt inteligenti, docili, senzibili dar si mandri si dornici de cunoastere. Cand sunt tratati cu respect devin foarte receptivi invatand foarte repede. Ei sunt folositi la dresaj de inalta clasa, la coride, la calarie.
Calitatile calului andaluz au facut ca acesta sa fie folosit de-a lungul timpului in importante show-ri si filme precum: "Gladiator", "Interview with a Vampire", "Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life", "Braveheart", "The Lord of the Rings", "King Arthur", "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe".Niciun comentariu: