marți, 24 februarie 2009

S.O.S. sportul romanesc

Ma bucur nespus atunci cand, in presa sportiva aservita si intoxicata de la noi, mai apare si cate un articol despre adevaratii sportivi, nu despre fotbalistii cu deficit de neuroni si rezultate, dar cu surplus de mediatizare.

"Rezultatele" elevilor lui "piti" ne sunt arhicunoscute, este inevitabil, dar nu trebuie sa uitam ca alti sportivi ai acestei tari chiar au facut cinste Romaniei, chiar au avut rezultate exceptionale si chiar merita mult mai multa atentie. O sa incerc sa-mi amintesc clipe minunate, la care am luat parte ca si spectator, de-a lungul anilor. Evenimente sportive senzationale care i-au avut ca protagonisti de seama pe sportivii romani. Voi spune cateva despre olimpiade, pentru ca, nu-i asa, un sportiv este cu adevarat implinit atunci cand ajunge la cea mai mare competitie sportiva din istorie.

Olimpiada de la Barcelona, din 1992 - Eram cam micuta si tot ce-mi amintesc este evolutia echipei feminine de gimnastica, cu eroina Lavinia Milosovici si cu ale sale doua medalii de aur. Parca vad si acum exercitiul de la sol..

Olimpiada de la Atlanta, din 1996 - Primul lucru care imi vine in minte, legat de aceasta olimpiada, este modul specific al americanilor de a-si facilita obtinerea medaliilor pe pamant natal. Circul de doi lei, la finala pe echipe de la gimnastica, care a avut-o in prim plan pe Kerri Strug.

La aceasta olimpiada am vazut-o pentru prima oara pe Gabi Szabo, care a devenit mai tarziu un sportiv etalon al sportului mondial. Isi incepea cursa invincibila si atat de frumoasa, cu care ne-a fascinat multi ani. Doroftei si Marius Urzica au luat si ei medalii, insa gimnastica si canotajul au fost din nou, pentru noi, cele care au adus cele mai multe si stralucitoare medalii.

Olimpiada de la Sidney, din 2000 - Pastrez si acum, si o voi face mereu, imaginea unui podium cu trei romance, suprematia intr-un sport atat de dificil dar atat de frumos cum este gimnastica. Medaliile de aur, argint si bronz, pentru Romania, la Jocurile Olimpice prin: Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru. Cat de frumoase erau acolo sus... Fetele de la canotaj si-au continuat suprematia, obtinand din nou trei medalii de aur.

Surpriza placuta a acestor Jocuri Olimpice a fost Diana Mocanu, cu cele doua medalii de aur castigate la natatie, in probele de 100 si 200 m spate. Gabi Szabo a luat aurul la 5000 de m, Mihai Covaliu a devenit campion olimpic la scrima iar Florin Popescu si Mitică Pricop la canoe, la C - 2 M / 1000 m. O editie a Jocurilor Olimpice incununata de succes pentru delegatia Romaniei.

Olimpiada de la Atena, din 2004 - Din nou imi vin in minte gimnastele, cu capul acoperit de laurii olimpici, pe cea mai inalta treapta a podiumului. De asemenea, rezultatele individuale senzationale ale Catalinei Ponor, gimnasta noastra eleganta, frumoasa si suava care a devenit tripla campioana olimpica la o editie in care Jocurile Olimpice se intorsesera "acasa". Din nou campioni olimpici la canotaj, natatie, si parca aveam senzatia ca aceste rezultate vor dainui vesnic. Ne obisnuiseram cu ele si faceau parte din normalitate. Dar...

Olimpiada de la Beijing, din 2008 - Arata ca sportivii romani nu sunt supraoameni si nu pot aduce rezultate exceptionale la infinit, nu in conditiile de antrenament pe care le au... Rezultate notabile au mai fost, dar parca la aceasta editie s-a simtit declinul sportului romanesc. A fost olimpiada "fetelor", din cele opt medalii ale delegatiei noastre, sapte au fost cucerite in probele feminine.

Aurul a fost câtigat de Alina Dumitru (judo, cat. 48 kg), echipajul de 2 rame fără cârmaci (Georgeta Andrunache, Viorica Susanu), Constantina Diţă-Tomescu (maraton) şi Sandra Izbaşa (gimnastică, sol).

Argintul a fost cucerit de Ana Maria Brânză (spadă).

Bronzul a revenit echipajului de 8+1 (Constanţa Burcică, Viorica Susanu, Rodica Şerban, Eniko Barabas, Simona Muşat, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat şi Elena Georgescu), echipei feminine de gimnastică (Steliana Nistor, Anamaria Tămîrjan, Andreea Acatrinei, Gabriela Drăgoi şi Sandra Izbaşa) şi lui Mihai Covaliu (sabie).

O olimpiada conceputa intr-un mod grandios de chinezi, cu toata tehnologia din dotare, dominata de gazde, care practic au inventat sportivi de performanta pentru fiecare proba din cadrul olimpiadei. Nu stiu de unde i-au scos, asa, pe banda rulanta, si nici nu cred ca as vrea sa stiu. Cert este ca nu-mi pare rau ca i-au detronat pe "americani", cu sportivi importati din toate colturile lumii, care, chiar si cu ale lor modalitati de dopare nedetectabile inca, tot nu au reusit sa-i invinga pe chinezi. 

Pe mine ma doare faptul ca, dupa zeci de ani de dominatie, sporturile care ne-au adus atat de multa imagine pozitiva in lume, sunt in regres. Conditiile de pregatire sunt precare sau chiar lipsesc (canotajul are zeci de titluri olimpice si nu are nici macar un bazin olimpic in tara, pe care sa aibe loc antrenamentele!), copii nu se mai indreapta catre centrele sportive, banii sunt putini dar pretentiile mari. Dupa fiecare olimpiada, personaje din conducerea tarii vin si ranjesc in fotografii, alaturi de sportivi, ii felicita si le promit marea cu sarea apoi uita totul pana la olimpiada urmatoare, cand revin sa se imortalizeze alaturi de campioni si ciclul se repeta. Faptul ca asa nu se mai poate este o realitate trista, dovedita de numarul din ce in ce mai mic de sportivi si rezultate.

Nu putem decat spera ca tot fostii campioni vor face ceva pentru sportul romanesc, sport aruncat pe linie moarta de guvernanti si mass media, care ne deranjeaza retina zilnic cu prim-plan-uri penibile.

Sporturile emblematice al Romaniei trebuie promovate, ajutate si laudate, altfel vom ramane fara cel mai important ambasador al nostru, fara cel mai important motiv de sarbatoare. Ma intreb insa pe cati mai intereseaza acest aspect... Am devenit ignoranti, superficiali si rai si trecem pe langa valori fara sa le observam. Ar trebui sa ne revenim, pana nu e prea tarziu!

Niciun comentariu: