sâmbătă, 21 februarie 2009

Dragobete vs. Valentine's Day


Va spun din start ca prefer Dragobetele. Imi iubesc tara si cultura si mai respect din traditii, valori si simboluri nationale. Bine, pana una alta ziua indragostitilor este in fiecare zi, nu? Dar daca tot trebuie sa fie ceva oficial, sa fie Dragobete.
Dezorientati si avizi de nou, am adoptat o serie de simboluri care s-au pravalit peste noi din vest, gandit sau negandit. Situatia este gandita de comerciantii care ne zgarie retina cu ale lor produse ieftine si negandita de consumatori, care, parca au creierul spalat si nu reusesc sa mai faca diferenta.
De ce am importat Cupidonul sau Erosul lor cand aveam de secole Dragobetele nostru? Poate ca daca adolescentii ar sti ca Dragobete era mult mai "cool" decat Cupidon, l-ar alege totusi pe el. Dar ce te faci cu toata aceasta intoxicare venita din partea mass-mediei noastre dragi, care, ca o mare putere ce este, nu face decat sa strice ce mai ramasese de stricat.
Ca un sfat, daca imi permiteti, sa incercam sa pastram unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi romanesti. Sa nu-l substituim cu ceva care nu ne reprezinta cultura, pentru ca pana la urma, traim in Romania si majoritatea suntem ortodocsi.
Iubiti in dulcele stil romanesc, in cel mai simplu, pur si intens mod!

5 comentarii:

Gift spunea...

Cel mai bine ar fi sa le sarbatorim pe amandoua. Mai mult, atunci cand suntem indragostiti, fiecare zi este o sarbatoare.

Anonim spunea...

Dragostea o poti arata in orice clipa nu e nevoie de o zi speciala (sau doua:P)

DJ MaPaX spunea...

Dragostea asta... ca vantu =))

gabi spunea...

Dragostea o traiesti de cate ori apare nu intr-o anume zi a anului ,fie ea 14 sau 24 februarie

Octavian spunea...

Dragobetele este foarte putin promovat si probail ca in perioada regimului comunist a fost si exclusa de pe calendarul sarbatorilor traditionale romanesti, eu unu nu imi aduc aminte sa se fi sarbatorit asa ceva. Oricum, in viitor tot Valentine's Day va fi sarbatoarea primaverii la romani, chiar daca este importata de pe alte meleaguri.