Bucureştiul îmbrăca straie de sărbătoare cu ocazia aniversării a 551 de ani de la prima sa atestare documentară. O serie de evenimente menite să-i încânte chiar şi pe cei mai exigenţi bucureşteni sau vizitatori ai capitalei României au loc în perioada 10-20 septembrie.
Au fost pregătite concerte, expoziţii, spectacole şi multe alte evenimente, pentru toate vârstele şi gusturile, care vor avea loc în mai multe locaţii ale oraşului:
Vineri, 17 septembrie, între orele 18:00 – 02:00, va avea loc Noaptea Albă a Filmului Românesc unde se vor putea urmări, în 9 locaţii de proiecţie (Piaţa George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica, Noul Cinematograf al Regizorului Roman (MTR), MTR Open Air, Cinema Patria, Cinema Studio, Sala Elvira Popescu, Cinema Eforie), peste 30 de producţii autohtone, in cadrul primei ediţii a acestui eveniment.
Se vor proiecta filme intrate în patrimoniul de aur al cinematografiei româneşti precum “Valurile Dunării”, “Secvenţe”, “O vară de neuitat” sau “Nunta de Piatră”. Filme de lung metraj ale unor regizori români recunoscuţi pe plan internaţional, precum “Marfa şi banii”, “A fost sau n-a fost?”. De asemenea, publicul va putea viziona la MTR şi Patria cea mai recentă premieră de film românesc, “Marţi, după Crăciun”. Pasionaţii de filme se vor putea bucura de un program maraton de scurt-metraje originale şi recompensate la prestigioase festivaluri internaţionale de film precum “Colivia”, “Nunta lui Oli” sau “Oxigen”. Iubitorii genului vor petrece seara în compania unei producţii de top precum “Nuntă în Basarabia”, prezentată în avanpremieră, sau vor viziona în premieră absolută în Bucureşti cea mai recentă producţie a lui Radu Gabrea, filmul “Mănusile roşii”. Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile
Sâmbătă, 18 septembrie de la ora 21:00, în Piaţa Constituţiei are loc spectacolul Rock Loves Chopin susţinut de Orchestra Stoleczna Estrada din Varşovia. Proiectul Rock Loves Chopin presupune un “featuring” al celor mai celebre lucrări ale compozitorului într-o interpretare rock (atât rock clasic, cât şi contemporan).
Tot sâmbătă va avea loc evenimentul Ziua Chitarelor, cu incepere de la orele 10.30, la Teatrul Bulandra, Sala Izvor. Vor fi prezenţi 10 artişti internaţionali: Andreas Oberg, Mike Vanderhule, Dave Martone, Michael Lee Firkins, Stu Hamm, Jennifer Batten, Damjan Pejcinoscki, Guglielmo Malusarki, Fabrizio Dado, din Suedia, Canada, SUA. Intrarea este gratuită cu rezervare obligatorie.
Între 18 şi 20 septembrie, Ambasada Franţei și Institutul Francez propun mai multe intervenţii simbolice în spaţiul din inima capitalei, invitând bucurestenii la o plimbare nomadă din grădină-n grădină, de pe Dacia 77 şi până la Gara de Nord. Proiectul se traduce prin instalaţii efemere în 6 puncte centrale ale capitalei: - Institutul Francez din Bucureşti, Dacia 77 – Grădini celulare - Piaţa Arthur Verona – Seminţe nomade - Piaţa George Enescu, în faţa Ateneului – Pădurea de argint - Piaţa Universităţii – Pajişti înflorite - Piaţa Roma – Agora verde - Gara de Nord – Tunelul vegetal.
Tot in perioada 18 şi 22 septembrie , va avea loc Festivalul Culturii Thailandeze. Programul acestuia: sâmbătă, 18 septembrie, 09:00-18:00, Muzeul Naţional al Satului D. Gusti - 19 septembrie, 09:00-18:00, Parcul Cişmigiu - 20-22 septembrie, 13:00-18:00, Parcul Cişmigiu
Un număr de 20 de dansatori vor interpreta dansuri populare tradiţionale thailandeze, 10 artizani vă vor arăta cum se sculptează în fructe, legume şi gheaţă, cum se ţese mătasea, cum se pictează umbrelele din hârtie şi măştile de lemn, cum se fac mobilele din bambus reprezentând peştisori aurii, meniţi să aducă noroc şi prosperitate, evantaie din bambus în forma de boboci de lotus, cum se pictează obiectele din bambus cu straturi successive de lac. Încercaţi delicioasele specialităţi ale artei culinare thailandeze, ca de exemplu faimoasele paste Phad Thai sau celebra supă Tom Yum, aperitive, ca şi o mare varietate de fructe tropicale thailandeze, băuturi din plante şi bere thailandeza.
Vor mai avea loc spectacole tradiţionale de marionete, demonstraţii de arte marţiale şi de box thailandez.
Dar încununarea Festivalului va fi spectacolul “Nestemate ale Tezaurului Cultural Thailandez – Oglindiri”, susţinut de Trupa de Dans Clasic a Regatului Thailandei, o trupă deosebit de experimentată în dificilul dans cu măsti, bazat pe ţesătura narativă a Ramayanei, pe lupta dintre bine şi rău, în care binele învinge în cele din urmă, spectacol care va avea loc la Ateneul Român în data de 19 septembrie şi pentru care publicul este invitat, în ciuda numărului limitat de locuri, să obţină biletele de la Ateneul Român
Duminică, 19 septembrie, de la ora 21:30, în Piaţa George Enescu va avea loc concertul Neri Per Caso, unicul grup masculin a capella cu activitate neîntreruptă în cei 15 ani de la lansare. Cei 6 membri ai grupului, fraţii Ciro şi Diego Caravano, Gonzalo şi Mimi Caravano (veri cu primii) şi prietenii acestora din copilărie – Mario Crescenzo şi Massimo de Devitiis au fost recompensaţi în decursul carierei cu 6 Discuri de Platină şi numeroase Trofee San Remo. Artiştii care pot înlocui cu succes orice instrument cu vocea – în partituri dintre cele mai diverse (de la folclor la jazz şi de la classic la hip-hop) au pregătit pentru întâlnirea cu bucureştenii un best of al realizărilor lor interpretative care le-au adus recunoaşterea mondială (Cel mai recent, în SUA, Premiul CARAS pentru cel mai bun album acapella – “Angoli diversi”).
Salonul Municipal de Artă Medievală – “Revalorificări contemporane”, Ediţia I. este organizat la Palatul Voievodal Curtea Veche (Centrul istoric – Str. Franceză nr. 25-31). Expoziţia cuprinde o selecţie de lucrări realizate în variate stiluri şi tehnici de prestigioşi artişti plastici contemporani, invitaţi să ambienteze la ceas aniversar, arhitectura medievală de excepţie a Vechii Curţi Domneşti. Exponatele fac referire la iconografia creştină, la tehnicile artistice consacrate în perioada medievală (bizantină, romanică şi gotică), la patrimoniul cultural naţional şi la contextul european de ieri şi de azi. Program de vizitare: zilnic orele 9:00 – 17:00. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 18 septembrie orele 19:00.
Startul manifestărilor cu ocazia sărbătoririi oraşului au fost date weekend-ul trecut când, în Centrul Istoric, spectacolele s-au ţinut lanţ si se vor termina la sfarşitul acestui week-end.
Începând de vineri, tramvaiele de epocă, trase de cai vor delecta bucureştenii nostalgigi. O incursiune în trecut, în perioadă de aur a oraşului va da cu siguranţă o notă de rafinament acestei aniversări.
Reprezentanţii Centrului Tradiţiei şi Creaţiei Populare Bucureşti vor aduce, în weekend, trăsuri cu cai în Piaţa Constituţiei.
La mulţi ani, Bucureşti!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu