sâmbătă, 19 decembrie 2009

Hyacinth Macaw, minunea albastra

"Hyacinth Macaw" sau "Papagalul zambila", este cel mai mare si mai impresionant papagal din lume, ajungand pana la lungimea de un metru si greutatea de 1600 g. Penajul magnific al acestor papagali este predominant albastru profund, de cobalt. In lumina naturala, capul pare a avea o nuanta mai deschisa de albastru si are o calitate aproape irizata. Coada lunga si conica, precum si penajul de pe fetele interne ale aripilor sunt de culoare neagra, lucioasa, iar ochii sunt maron, cu inele galben intens.
Frumusetea si temperamentul remarcabil al acestor pasari atrag aprecierea tuturor iubitorilor de animale dar si de frumos.
Aria de raspandire a acestui papagal include Brazilia, partea estica a Boliviei si nord-estul extrem al Paraguayului. Din pacate, populatia este in continua scadere datorita braconajului, precum si dezvoltarii habitatului uman, care a distrus arborii in care acestia isi faceau cuiburi. Estimarile recente arata ca numarul exemplarelor din salbaticie variaza intre 2500 si 5000.
Nimeni nu-si doreste disparitia acestei minuni albastre din natura asa ca mai multe proiecte de cercetare sunt realizate de ornitologi, atat profesionisti cat si amatori, ajutand la perpetuarea speciei.

Niciun comentariu: