joi, 8 septembrie 2011

Praia a Mare (IV - prima parte)


II. 2       OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE

II. 2. 1   “ SANTUARIO MADONNA DELLA GROTTA”

 
“Santuario Madonna della Grotta" sau “Altarul Maicii Domnului din pesteră” reprezintă un alt obiectiv turistic impresionant al Praiei care atrage de decenii credincioşi sau iubitori de artă şi cultură, din toate colţurile Europei. Sanctuarul este o "oază de linişte" care îmbie la rugăciune, meditaţie şi contemplare, oferind clipe care rămân în memoria celor care ajung şi se roagă aici. 
Aşezământul este situat într-o grotă cu trei compartimente, la aproximativ 90 de metri deasupra nivelului mării, loc de unde se poate vedea întreg Golful Policastro si localitatea Praia a Mare.
Conform descoperirilor arheologice din anii 1960, realizate de Institutul Italian de Paleontologie Umană, Universitatea din Roma, peştera a fost locuită încă din Paleolitic iar din secolul al XVI-lea a devenit lăcaş de cult.
Astfel, a devenit un punct de referinţă pentru localnici, nu numai din punct de vedere religios, ci şi social şi istoric, dând naştere unui nou oraş.      
 Legenda, transcrisă pentru prima data de teologul P. Ludovico Marafioti în “Sacra Iconologia della Madonna per li Regni di Napoli e Sicilia…” afirmă că, în august 1326, o navă cu echipaj turc şi căpitan de origine catolică, venind de la Dubrovnik, a oprit pe plajă datorită vremii potrivnice. După încercări inutile de a relua navigarea, marinarii, descoperind o statuie a Maicii Domnului în cabina căpitanului, atribuite acesteia cauza problemei lor şi îl ameninţă pe căpitan că vor să o arunce în mare. Căpitanul, văzând că în apropierea ţărmului se găsesc mai multe peşteri, se hotărăşte să lase statuia în una dintre acestea, cu gândul de a o proteja până se va întoarce să o recupereze. Statuia este însă descoperită câteva zile mai târziu de un cioban şi dusă în Biserica din Aieta. A două zi, statuia dispare şi este regăsită pe locul în care o lăsase căpitanul.


Localnicii hotărăsc să ridice un altar în acea grotă şi să se roage în fiecare zi acolo. 15 august, ziua în care statuia a fost găsită a fost declarată zi de sărbătoare, sărbătoare care are loc şi în zilele noastre, prin scoaterea statuii din peşteră şi plimbarea ei prin localitate şi pe mare, însoţită de o întreagă atmosferă de bucurie spirituală.


Pentru a vizita “Santuario Madonna della Grotta",  se porneşte din centrul localităţii Praia a Mare, se urmează strada Maiorana, apoi, după ce se trece pe sub calea ferată, se zăreşte sanctuarul, până la care se ajunge pe o stradă pavată cu pietre de pe plaja locală.             

Pentru a încuraja reflecţia şi meditaţia, în anul 1995, artista locală Vittoria Galloro a realizat "Via Crucis", 14 lucrări artistice din mozaic care reflectă imagini sfinte, fiecare dintre ele dorindu-se a fi un loc în care credinciosul să se oprească şi să se roage. Lucrările sunt realizate din mici cremene de pe plaja din Praia a Mare. 

După 53 de trepte se ajunge la intrare. Suprafaţa interioară a sanctuarului  este de 1.994,75 mp. Minunata peşteră este formată din trei grote poziţionate pe nivele diferite, fiecare dintre ele având câte o deschidere naturală mare care permite pătrunderea aerului proaspăt, a luminii şi a soarelui de după-amiază.

Niciun comentariu: