III. TURISMUL ÎN PRAIA A MARE
III. 1. OBIECTIVE TURISTICE NATURALE
III. 1.1. MAREA ŞI PLAJA
Vara, apa cristalină a mării este foarte caldă, perfect limpede şi transparenţa, ideală pentru înot şi scufundări. Se pot face plimbări cu bărcile închiriate sau cu cele personale, regiunea reuşind să surprindă plăcut la fiecare pas pe care îl face turistul.
Pentru cei care vin cu iahturi, barci personale, exista posibilitatea inchirierii unui spatiu pentru acostarea acestora, in cele mai bune si sigure conditii, cu paza si servicii de intretinere 24/24.
Plaja se întinde de-a lungul a 6 km. şi presupune o imixtiune de înfăţişări, de la plajele nisipoase la plajele sălbatice, cu roci spectaculoase, închise la culoare.
II. 1.2 INSULA DINO
Situată la aproximativ 200 de metri depărtare de ţărm, Insula Dino reprezintă obiectivul turistic de excepţie al Praiei care atrage anual turişti din toate colţurile lumii, datorită frumuseţii şi unicităţii sale.
Insula Dino este cea mai mare din cele două insule calabreze, ce-a de-a doua fiind Insula Cirella.
Numele său derivă din faptul că pe insulă a existat un templu (“aedina”) dedicat zeiţei Venus. Cea mai acreditată ipoteză este că numele insulei provine din limbă greacă “dina” care înseamnă "dinamic", “vartej”, “furtuna” şi asta datorită pericolului pe care îl reprezenta pentru marinari în timp de furtună.
Insula, care are 50 ha, înălţimea medie de 65 m si perimetrul de 4 km, este formată din calcar dolomitic şi este acoperită cu vegetaţie mediteraneană luxuriantă, care
include unele dintre cele mai vechi specii ale florei italiene, ocrotite prin lege: palmierul pitic, pe stâncile verticale inaccesibile din partea de nord şi nord-vest şi, cea mai importantă, specia endemica “Palinuro Primula”, prezenţa în colonii expuse pe pereţii de calcar de la nord şi nord-est.
Fauna Insulei Dino cuprinde numeroase specii de păsări migratoare, rozătoare mici şi specii de reptile. Cea mai importantă este însă fauna marină, formată din multe specii de peşti şi crustacee.
Habitatul extraordinar din preajma insulei reprezintă o încantare pentru iubitorii de scuba diving, aceştia desoperind aici un paradis pictat în cele mai minunate şi încântătoare culori.
Se doreşte ca, în viitor, Insula Dino să fie declarată Rezervaţie Naturală.
Deşi proprietate privată, insula este vizitată anual de zeci de mii de turişti, în perioada cuprinsă între lunile mai-septembrie, atunci când sunt organizate excursii care pleacă din faţa lido-urilor.
Vizitarea insulei presupune două trasee distincte. Unul dintre ele urmăreşte descoperirea frumuseţilor de pe insulă, a florei şi faunei, a ruinelor unui turn de origine normanda, în partea vestică a insulei, a crucii dedicate Madonei de la Grotta, în partea estică a acesteia.
Pe insulă se mai găsesc case de vacanţă si un bar cu terasă unde au loc numeroase evenimente, in timpul sezonului estival.
Acest traseu, pe lângă minunăţiile insulei, mai oferă turistului o vedere de ansamblu de vis, asupra Golfului Policastro, a localităţii Praia a Mare şi împrejurimi.
Cel de-al doilea traseu turistic, care urmăreşte descoperirea frumuseţilor Insulei Dino, se realizează cu barca şi presupune vizitarea grotelor marine ale acesteia, cele mai importante fiind: “Grotte del Frontone”, “Grotte delle Cascate” (datorită zgomotului pe care apa îl face permanent aici), “Grotte delle Sardine (deoarece aici se găsesc sardine în număr foarte mare), “Grotte del Leone (datorită unei stalagmite care s-a modelat în formă de leu) şi, cea mai impresionantă, “Grotta Azzurra”, unde apa are o culoare ireală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu