Pasiunea lui Mihnea, calaretul crescut langa Cismigiu, a incoltit cu ani in urma. La majorat, la varsta la care baietii viseaza motociclete sau bolizi de lux, Mihnea a primit cadou un cal. Iar ceea ce-si dorea el era un club de calorie. „Asta cu caii e un virus si zici ca daca ai un cal iti trece, dar e loveste tot mai tare…”, marturiseste Mihnea.
Mihnea a lasat insa in urma Bucurestiul din lipsa de spatiu. Spune ca nici el, nici caii, nu erau fericiti in Capitala. A facut de toate pentru a-si urma visul. A fost jocheu, instructor, grajdar. „Cine zice ca face calarie si nu pune mana pe lopata, macar din cand in cand e, o gluma”. Acum are intre 20-30 de cai in permanenta la ferma de langa Sighisoara pe care a achizitionat-o in 2002, cand si-a dat toti banii pe constructiile ce nu erau prea aratoase.
S-a mutat pe dealurile transilvanene cu mult curaj, dar si cu o doza de inconstienta. Nu avea din ce sa traiasca, nici macar frigider nu avea. Primii ani au fost foarte grei, vindea lucruri de prin ferma ca sa aiba bani de paine. Ca sa reziste si-a luat si cateva vaci pe langa caii care nu-i aduceau atunci decat gauri in buget. In 2004 a fost solicitat sa faca cursuri pentru a deveni oficial la Olimpiada de la Atena si n-a stat pe ganduri, desi ii lipseaubani de avion. „N-aveam nici o letcaie, m-am dus la Joiana, am luat-o de funie, am vandut-o pe Joiana si m-am dus fain frumos la Atena pentru cursul de instructor”.
Mihnea crede in echipa, nu doar in succes individual. Bianca a lucrat la o banca in Bucuresti - a fost clienta, voluntara la ferma si acum, creierul limpede din spatele complexului de calarie. Spune ca nu mai poate trai fara cai.
Acum, la ferma din Prod vin turistii cazati in Sighisoara, sa calareasca si sa se bucure de natura, dar si copii din satele din jur. Iar din 2010, la Prod se organizeaza Transylvania Horse Show, cea mai faimoasa competitie de cai din Romania. Succesul a fost atat de mare incat ghidul Lonely Planet a pus pe harta destinatiilor turistice si ferma de la Prod care este recomandata ca cel mai important loc de echitatie din Romania si locul 12 in Europa.
Turistii straini sunt entuziasmati. Multi vin an de an de la mii de kilometri ca sa calatreasca la Prod. Iar gustul pentru competitiile reusite l-a facut pe Mihnea sa organizeze un alt eveniment important la Floresti-Prahova, pe domeniul Cantacuzino. Hainele de epoca, paradele cu ogari, dar mai ales, cursele cu cai au facut deliciul publicului si a impus intre competitiile ecvestre din Romania inca un eveniment: Karpatia Horse Trials.
„Eu cred foarte mult in a ne ridica noi pe noi, pentru ca altii n-or sa ne ridice”, spune Mihnea. A reusit pana acum cu ambitie si mai ales cu determinarea celui care a inteles ca libertatea castigata odata cu Revolutia a insemnat el la fel de mult ca si visul lui de a pune pe harta ecvestra a lumii ferma lui din satul Prod, Transilvania, Romania.
sursa: Protv.ro
sursa: Protv.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu