sâmbătă, 6 martie 2010

Retete de mucenici

Se apropie ziua in care se consuma mucenici si nu pot sa nu-mi amintesc mirosul si gustul inconfundabil al acestui preparat delicios.
Cum vin din Buzau, la mine acasa se preparau mai ales mucenicii moldovenesti, pufosi, aurii si acoperiti cu miere si nuca din belsug. Eu ii prefer pe acestia, in special pe cei preparati din aluat asemanator celui de cozonac. O minunatie.

Ingredinetele acestora sunt:
1 kg faina;
5 oua;
250 g zahar;
200 ml lapte cald;
50 g drojdie;
ulei;
esenta de rom, vanilie, coaja rasa de lamaie, miere si nuca macinata.
(unii adauga si unt)

Se prepara cam asa: Peste faina se adauga treptat laptele incalzit in care s-a adaugat zaharul, apoi galbenusurile frecate cu sare, albusurile batute spuma si esentele. In timp ce se framanta se adauga cate putin ulei. Sper ca imi amintesc bine. :D
Se lasa la dospit cam 2 ore.

Din aluat se fac snururi groase de un deget, se impletesc si rasucesc in forma de 8. In tava unsa cu ulei se asaza "sfintisorii". Se rumenesc bine. Inainte de a fi scosi din cuptor se ung cu ou batut. Se stropesc apoi cu miere din belsug si cu nuca macinata. Daca va place, se poate adauga si coaja rasa de lamaie.
Trebuie insiropati bine si acoperiti, ca sa nu se ususce. Desi cred ca nu au timp, la cat de buni sunt dispar imediat din farfurie.

Varianta mucenicilor cu zeama, specifica Munteniei si Dobrogei este preparata din:
faina;
nuca macinata;
scortisoara;
zahar;
coaja de lamaie;
esenta de rom.

Se face un aluat mai tare, din faina, apa si putina sare. Se framanta si se lasa sa se "odihneasca".
Din aluat, se formeaza niste fasii rulate intre palme, subtiri, din care se modeleaza covrigei mici in forma de 8. Acestia se lasa de pe o zi pe alta pe o coala de hartie.
A doua zi, mucenicii se adauga in apa clocotita in care s-a dizolvat putina sare si zaharul (eu adaug si zahar vanilat, pentru un plus de aroma). Se fierb bine, cam 10 minute.
Inainte de a-i lua de pe foc, se adauga esenta de rom, o parte din nuca macinata mare si coaja rasa de lamaie.
Atunci cand se servesc, se mai adauga nuca si scortisoara. Cea din urma nu se adauga cand mucenicii fierb, pentru ca zeama capata o culoare inestetica si nici nu mai au aceeasi aroma.

Daca nu aveti timp sau rabdare, mucenicii se gasesc si in comert, atat cei moldovenesti cat si cei muntenesti, fara zeama insa. Cum ceea ce este facut de mana ta este mai sigur si mai gustos, eu va sfatuiesc sa va suflecati manecile si sa va apucati de treaba. Poate ca pana pe 9 dati gata deja doua randuri de mucenici.
Pofta buna!

2 comentarii:

Alexandra spunea...

Anul acesta am mancat pentru prima data mucenici - au fost din cei moldovenesti. O minunatie! (in Baia Mare, de unde sunt eu, nu se prepara aceste delicatese).

19V23 spunea...

Mmmmmm...or dupa mucenici! :D Dobrogeni, evident! Cu un pahar de vin de Niculitel, plec pe Maaaarte! :D