miercuri, 8 decembrie 2021

Carusel muzical cu caluti din lemn, la www.thegift.ro

 


Caruselul muzical din lemn este un cadou indragit atat de copii cat si de adultii nostalgici, care, datorita lui, isi vor aminti de momente minunate din copilarie.

Caruselul se roteste manual urmand sa va incante cu un cantec linistitor si suav, in timp ce se invarte, asemeni celui din parcurile de distractii.




miercuri, 28 iulie 2021

Medalie olimpică de aur pentru România, la canotaj, în proba feminină de două vâsle

J.O. Canotaj: Ancuța Bodnar și Simona Radiș au devenit campioane olimpice, în proba de două vâsle, după o cursă fabuloasă, pe care au dominat-o de la început și până la sfarsit.

 România are astfel primul titlu olimpic la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice.


De asemenea, Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari au devenit vicecampioni olimpici în proba de 4 rame fără cârmaci, la doar 37 sutimi de secunde de medalia de aur!
Felicitări sportivilor dar și multiplei campioane Elisabeta Lipă, care are un rol esențial în canotajul din România!


Lotul României a cucerit până acum 3 medalii, la această ediție a Jocurilor Olimpice: aur Ancuța Bodnar și Simona Radiș (canotaj), argint Ana Maria Brânză (scrimași argint Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari, Mihăiţă Vasile Ţigănescu (canotaj).

sâmbătă, 24 iulie 2021

Jocurile Olimpice, Tokyo 2021

 A început spectacolul!

 Peste 11000 de sportivi își dispută laurii olimpici, la Tokio, în perioada 23 iulie - 8 august. România este reprezentată de 101 sportivi, dintre care, unii vor încerca să confirme așteptările iar alții să producă surprize frumoase. Povești unice, așa cum numai la Jocurile Olimpice, competiția supremă pentru orice sportiv, se pot întâmpla. Nu-și are rostul acum o analiză a motivelor pentru care lotul României se așteaptă la cel mult 5-6 medalii, în condițiile în care sportivii romani au obținut rezultate fabuloase de-a lungul timpului, în cadrul J.O. Cei interesați și mai ales, cei implicați, le știu. Trebuie să-i susținem și să le fim recunoscători sportivilor care ne reprezintă țara în cea mai importantă competiție dintotdeauna. Să le mulțumim pentru devotament, sacrificiu, munca titanica depusa, încă de când erau copii, pentru voință, curaj și patriotism. România are șanse la medalii la natație, scrimă, canotaj, tenis de masă. Prin jocul rezultatelor sau în urma unor surprize, rezultate deosebite pot veni și din alte sporturi, printre care tenisul de câmp, proba de dublu feminin. Nu spun nimic despre gimnastică, pentru ca este rana cea mai dureroasă a sportului românesc..

 Mult succes România!

vineri, 11 iunie 2021

Scrisoare deschisă a Prof. Iuliu-Octavian Dragomir

 

"Se spune că pentru a distruge fibra unui popor, e suficient să-l faci să-și uite limba, istoria si geografia pe care s-a construit. Se spune că pentru a ajunge la conștiința națională e nevoie de zeci de generații, iar pentru a o distruge e suficientă una singură, o generație pierdută, o generație care și-a uitat istoria sau căreia i-a fost mistificată și o generație care și-a schimbat geografia, căreia i s-a modificat, voit sau nu, geografia. Se spune că atunci când din incompetență, prostie, lașitate sau doar ignoranță o națiune își pierde treptat identitatea, sau și mai rău, aceasta este pulverizată de tăvălugul istoriei, vina este doar a celor care nu au capacitatea să se opună, să gândească în perspectivă, să construiască. Iar geografia rămâne fără sens, o formă fără fond, pentru că un popor fără prezent și viitor și un trecut pe care nu și-l cunoaște, nu merită să supraviețuiască.

Într-o lume agresată de un proces nenatural și continuu de deznaționalizare, într-o lume globalizată care nivelează până și conștiințele, într-o lume în care problemele grave de mediu nu-și găsesc rezolvare, în care resursele sunt din ce în ce mai puține și cele existente prost gestionate, în care schimbările climatice, deșertificarea, migrațiile, creșterea nivelului oceanului planetar, reducerea biodiversității, pandemiile, extincțiile de toate felurile, creează angoase universale, ei bine, în această lume în care e nevoie de inteligență, inovare, ingeniozitate, rațiune, educația din România primește lovitura finală. Ni se propune, nici mai mult nici mai puțin decât negarea istoriei, a istoriei românilor, schimbarea geografiei, pentru a ne uita rădăcinile, și pentru a definitiva, în acest mod, procesul de îndobitocire. Un proces început la finele anilor 90 cu reducerea orelor de geografie și istorie din gimnaziu, continuat cu dispariția celor două discipline de la examenul de capacitate, pare să fie dus la final prin diminuarea drastică a numărului de ore pentru liceu la cele două discipline, sau chiar dispariția fizică a acestora și înglobarea lor într-o formă fără identitate numită științe sociale, în care cele două să fie diluate și ulterior anihilate. În vreme ce Occidentul prea mult adulat și copiat realizează pericolul globalizării cu orice preț și al ștergerii elementelor identitare, și încearcă să pună din ce în ce mai mult accentul pe valori naționale și locale, având la bază o cultură generală solidă, noi, continuăm prin politici incoerente, secvențiale și antinaționale, jocul periculos pe „cărbuni încinși”.
E momentul să spunem STOP. Să spunem că mai mult de atât nu se poate. Să ne unim și să afirmăm, toți cei cărora ne pasă de viitorul învățământului românesc și al copiilor noștri, de sănătatea lor intelectuală, că putem, că trebuie să avem un viitor mai bun. Un viitor în această țară, în care se nasc mai puțini copii români decât în străinătate și din care vom dispărea dacă nu facem ceva acum, dacă nu facem ceva cât nu e încă prea târziu. Ajunge! E momentul ca în această țară, și în această țară, meritocrația să ia locul mediocrității, imposturii, lipsei de profesionalism și viziune!
Să punem la locul ei limba, pe care o vorbim din ce în ce mai prost, științele care pot produce plusvaloare, care pot crea oameni deschiși la minte, oameni care pot inova, oameni care pot și vor să găsească soluții provocărilor majore ale viitoarelor decenii; să punem la locul lor istoria și geografia, care trebuie să fie pilonii acestei dezvoltări prietenoase cu mediul și cu această planetă care se sufocă și care pot găsi soluții la aceste probleme!
E momentul să încetați cu reformele făcute pe picior, să creați politici coerente cărora să le dați timpul să producă efecte și pe care nu să le schimbați la fiecare patru ani. Și să plecați, da, să plecați acasă, în ultimă instanță, dacă nu sunteți în stare de mai mult, dacă pentru dumneavoastră, învățământul nu înseamnă decât o matematică cinică, elementară, iar actorii implicați în educație, doar niște marionete pe care să le mutilați pentru totdeauna!"

Scrisoare deschisă a Prof. Iuliu-Octavian Dragomir (Colegiul Național "Unirea", Focșani)

miercuri, 21 aprilie 2021

Campionatele Europene de Gimnastică Artistică, Basel 2021

 

Încep Campionatele Europene de Gimnastică Artistică feminin și masculin, găzduite în acest an de Basel, Elveția.

România a deplasat la această ediție un lot format din şase sportivi, trei la feminin (Larisa Iordache, Antonia Duţă şi Maria Ceplinschi) şi trei la masculin (Marian Drăgulescu, Andrei Muntean şi Emilian Neagu).
Pentru sportivi, această ediție a C.E. are o miza dublă: calificarea la Jocurile Olimpice (Tokyo) şi medaliile în competiţiile individuale şi în finalele pe aparate.
 
Program:
 
- miercuri, 21 aprilie - calificări feminin (11 - 21:30).
- joi, 22 aprilie - calificări masculin (11 - 20:40).
- vineri, 23 aprilie - finalele individual compus:
· feminin (14:30 - 16:30);
· finală individual compus masculin (18 - 20:45).
- sâmbătă, 24 aprilie - finalele pe aparate (14:30 - 17:10).
- duminică, 25 aprilie - finale pe aparate (14 - 16:40).
 
Finalele vor fi transmise de LookSport+ AA feminin și finalele pe aparate duminică, LookSport2 AA masculin și LookSport finalele pe aparate sâmbătă.
Mult succes!





miercuri, 24 martie 2021

Artiștii gheții - Campionatul Mondial de Patinaj Artistic, Stockholm 2021

Cel mai elegant sport de iarnă are reprezentație în această săptămână la Stockholm, în cadrul Campionatului Mondial de Patinaj Artistic.

Vor fi desemnați campionii mondiali în probele feminin, masculin, dans și perechi.
Nu am mai urmărit, dar îmi amintesc cu plăcere perioada din adolescență, când asistam cu sufletul la gură la competiția dintre perechile Marina Anissina&Gwendal Peizerat, Oksana Grishuk&Evgheni Platon, Angelica Krilova&Oleg Ovsiannikov; duelul dintre Evgheni Plushenko și Alexei Yagudin sau minunatele sportive Katarina Witt, Irina Slutskaya, Nancy Kerrigan, Tara Lipinski, Michelle Kwan.
Ce sportivi, ce artiști ai gheții! 💝

C.M. din acest an sunt transmise de Eurosport. În această seară, programele scurte.

sâmbătă, 20 februarie 2021

Cei mai buni săritori cu schiurile evoluează în această săptămână la Râșnov


Patru etape de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile vor avea loc în acest week-end, la Râșnov. Este sportul de iarnă pe care îl urmăresc cel mai mult în ultimul timp.
Având în vedere și faptul ca zona Râșnovului ne este mai mult decât dragă, chiar familiară, deja îmi știam programul, măcar pentru o zi din acest sfârșit de săptămână. Entuziasmul a fost însă de scurtă durată, deoarece competiția se desfășoară fără spectatori. Da, în aer liber, la munte, pe o suprafață de câteva hectare, nu vor fi prezenți spectatori. Probabil trebuie să ne aliniem la regulile internaționale, fiind o competiție mondială.

În același timp însă, la o aruncatura de băț, în stațiunile învecinate, zeci de mii de oameni pot schia, petrece, se pot înghesui, etc. Dar, acolo se consumă, se cheltuie mulți bani, în timp ce acesta este DOAR un sport.
Dezamăgirea a fost și mai mare când am aflat că vor participa cei mai buni săritori cu schiurile din lume: liderii la zi ai clasamentelor individuale, austriaca Marita Kramer, respectiv norvegianul Halvor Egner Granerud, dar și japoneza Sara Takanashi, câștigătoare a 4 Cupe Mondiale și polonezul Kamil Stoch, campion mondial, multiplu câștigător al Cupei Mondiale, triplu campion olimpic la individual, recent câștigător al celor Patru Tambuline, pentru a treia oară.

În fine.. competiția va fi transmisă sa TVR2 și Eurosport iar programul este urmatorul:

Joi

11:30 – prima etapă feminină;

Vineri:

11:30 – a doua etapă feminină;
15:15 – etapa masculină;

Sâmbătă

10:45 – competiția pe echipe, mixt.

luni, 18 ianuarie 2021

A păzi izvoarele, Grigore Vieru

 A păzi izvoarele

Grigore Vieru (14 februarie 1935 - 18 ianuarie 2009)

Pomul schilodit de explozii, pământul ucis de secetă mi-a întărit sentimentul naturii, sentiment ce-am moștenit din moși-strămoși cu toții. Mă urmărește de atunci din copilărie un fel de teamă în fața neploii, a nezăpezii, în fața înghețului din primăvară sau a frigului căzut în plină vară. Iată de ce, alături de poemele de pură bucurie sau reflecție, unele din cântecele mele sunt un fel de litanii pentru firul de grâu și de iarbă, sunt neliniști interioare sau acuzații. Slăvesc ploaia care întinerește pământul. Ploaia care strânge acasă pe-ai mei grămăjoară, - pe cei de la muncile câmpului. "Multe fire de argint /Leagă cerul de pământ". Nu cunosc o mai cosmică ghicitoare.
Mă tulbură ninsorile albe, tot mai rare azi și mai istovite și ele, grăind parcă țărânei ca ciobanului Miorița.
O vacă în ochii mei este frumoasă ca un pom înflorit. Un cal - superb ca o victorie. Oaia - o stea căzută din cer, mulțumindu-se jos cu ce găsește: cu trei fire de iarbă.
Admir caii vântului, deși nu i-am cântat. La fel trandafirul. Trandafir alb: pâine a dragostei! Trandafir roșu: vinul dragostei!
Mă încântă mișcările plastice în apă, de baletiști, ale peștilor. Mă întristează că peștele devine tot mai mic. Se micșorează dimensiunile fizice ale peștelui, ne previn experții oceanici, iar unele soiuri dispar cu totul, dispar peștii serioși și se-nmulțește plevușca.
Mi-e drag ursul de piatră cu zmeura-n gură și cu cetini în blană: muntele.
La fel mărgelele de aur ale pomului înflorit: albinele. La fel umbreluțele de sus ale grâului: ciocârliile.
Tot ce e la sânul țărânei e viu. Și piatra e vie. Întoarce piatra cu fața spre tine și vei vedea că-i plânsă.
Păzit trebuiește totul ce-i viu: țărână, pomul, pasărea, izvoarele. A păzi izvoarele. Putem spune: "Vom pune alți pomi, mai roditori, vom crește alt grâu, mai dulce, vom face alte case, mai frumoase". Dar nu putem spune: "Vom face alte izvoare".
Divinizează pământul, care "se urcă până-n vârful frunzelor". Numai el, numai biata asta mână de lut urcă atât de departe în Univers: până-n vârful frunzelor! Nimeni n-a zburat încă mai sus de frunză, mai sus de firul de iarbă prin care urcă dulce laptele!
Preamăresc soarele, harta lui aurie de nimeni atinsă nicicând, ca rana cea arzătoare a trudei din palmele mamei, acoperită și răcorită-n duminici de mărul cu care-și așteaptă nepoții.

Sportivele din România au dominat Campionatul European de Gimnastică Artistică

Sportivele din România au dominat Campionatul European de Gimnastică Artistică desfasurat in luna decembrie, competiție găzduită de Turcia și marcată de absente sonore. Medaliile rămân însă medalii, indiferent de conjunctură, aceste rezultate confirmând faptul că sportivele tricolore sunt pe drumul cel bun, oferindu-le încredere și dorinta de a continua în același ritm.

Junioara fenomen Ana-Maria Bărbosu a câștigat 6 (!) medalii de aur, din tot atâtea posibile (proba pe echipe, individual compus și cele 4 aparate).
Mara Ceplinschi este campioană europeană cu echipa și vicecampioană la individual compus și sol.
Andreea Preda, aur la proba pe echipe și bronz la bârnă.
Trebuie remarcat faptul ca aceste junioare fac parte din programul "Țară, țară vrem camioane!", inițiat și susținut de antrenorii Mariana Bitang și Octavian Bellu, cei mai titrați antrenori din toate timpurile, în orice sport.
La senioare, cea mai valoroasă gimnastă de la acest C.E., Larisa Iordache este vicecampioană europeană cu echipa și la sărituri și campioană europeană la bârnă și sol. Larisa devine astfel cea mai medaliată gimnastă română, din toate timpurile, în competiția continentală!
Silviana Sfiringu este a doua gimnastă din lotul României care a cucerit o medalie pe aparate, argint la bârnă. In primul său an de seniorat.
Felicitări și mulțumiri, fetelor! 💙💛❤️